Sve manje govora o stvarnim problemima u lokalnim zajednicama ili načinu na koji bi se oni riješili, sve više političkih fraza koji građanima odavno ne drže fokus interesovanja. 

Šetnja Tuzlom kroz neispunjena predizborna politička obećanja
Foto: Ilustracija Tuzlanski.ba | Kako bi izgledala Tuzla da su ispunjena predizborna obećanja?

Izborna kampanja je eksplicitno definisana kao period od 30 dana uoči izbora, u kojima politički subjekt "na zakonom utvrđen način upoznaje birače i javnost sa svojim programima i kandidatima za predstojeće izbore".

Za razliku od mnogih bh. sredina u kojima su se glasovi pridobijali predizbornim obećanjima koja se nikada nisu realizirala, građani Tuzle uživaju u gradu koji se po mnogo čemu razlikuje od drugih.

Prošetali smo gradom ispunjenih predizbornih obećanja...

Na putu do UKC-a koristili smo moderne pokretne stepenice kakvim se mogu pohvaliti rijetki gradovi u svijetu. Dok smo koračali do ulaza klinike, na svakom koraku je primjetna politika saradnje lokalnih, kantonalnih i državnih nivoa vlasti zarad boljitka pacijenata koji ne kriju optimizam, jer su gužve, čekanja i politička nesloga stvar prošlosti koje se jedva i sjećamo. Obaveze nas vode dalje, vozeći se u obnovljenom Južnom magistralom zastajemo kod fascinantnog zdanja jednog od najljepših mostova u BiH, mosta "Slobode" ispod kojeg protiče Jala koja je nakon mnogo godina ponovo čista i poribljena. Sa središnjeg dijela mosta pogled su nam ukrali vrhovi Crystalica čiji su tornjevi bili okupani popodnevnim suncem. Bio je to dovoljan razlog da odemo na mjesto čija je vrijednost izgradnje bila milijardu maraka i koji danas privlači nemali broj turista, uvjerili smo se, s razlogom ga zovu "Mali Dubai". Prolazeći dalje, krećemo se kraj impozantnog stadiona Tušanj, koji je i nekoliko godina nakon izgradnje jedno od najljepših sportskih objekata u BiH ali i šire. Gromoglasno navijanje prekinulo je našu bajkovitu predizbornu šetnju i vratilo nas u realnost svih projekata koji su trebali zaživjeti u Tuzli, ali su ostali samo kao predizborna obećanja koja su građani slušali prethodnih godina.

U nastavku donosimo pregled obećanja koja još uvijek nisu ispunjena a na kojima su političari gradili kampanje i tražili povjerenje građana. 

Pokretne stepenice 

Prije četiri godine, tadašnji gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, objelodanio je projekat eskalatora ili pokretnih stepenica na dvije gradske lokacije u gradu, s posebnim fokusom na pristup Univerzitetsko-kliničkom centru Tuzla.

Projekat je obuhvatao izgradnju objekta za mehanizirani pristup pomenutom kompleksu putem tri eskalatora sa uzlaznim smjerom kretanja. U drugom dijelu grada, u cilju jednostavnijeg pristupa pješacima naselju Mejdan u Tuzli, takođe se  spominjalo idejno rješenje objekta za mehanizirani pristup pomenutom naselju.

''Oko UKC-a svakodnevno eskalira problem parkiranja. Na to su nam građani često ukazivali. S druge strane, onima koji idu pješice veliki problem predstavlja uzbrdica. Dugo sam razmišljao o tome, nisam imao ideju, sve dok nisam gledajući na televiziji neki putopis, opazio pokretne stepenice na padinama jednog južnoameričkog grada. To je rješenje! Treba stvoriti uslove da se izgrade ili izgraditi natkrivene pokretne stepenice, pored postojećih stepenica koje se od Pivnice “penju” na Gradinu. Velikom broju građana će Gradina biti neuporedivo dostupnija nego što je danas'', kazao je Imamović, početkom novembra 2020. godine, a dvije godine kasnije sve nade o realizaciji ovog projekta su ugašene jer je novac preusmjeren u gradnju gradskog groblja.

Gradsko groblje Drežnik

Na izradnju Gradskog groblja Drežnik se čeka još od 2015. godine kada je upriličeno potpisivanje Ugovora o prenosu vlasništva i prava posjeda bez naknade na nekretninama, koje su u sklopu šljakišta Drežnik, na Grad Tuzla, u svrhu izgradnje Centralnog gradskog groblja.

Tek u oktobru 2020. godine zvanično su počeli radovi izgradnje koja će se odvijati u nekoliko etapa, a na finalizaciju radova se još čeka. Zijad Lugavić, aktuelni kandidat najavljuje završetak radova ovog projekta, a koliko će se još čekati, ostaje da se vidi.

Most Slobode

Takođe 2020. godine javnosti je predstavljen i novi projekat mosta "Slobode" koji će zamijeniti tzv. "Šaćirov most", te stanovnicima Mejdana ali i svima drugima olakšati prelaz preko Južne magistrale i Jale na ovom dijelu puta.

Idejni projekat Gradu je tada uručio arhitekta Sead Hadžibeganović, koji je most okarakterisao kao dašak savremene arhitekture, kakvu viđamo u evropskim zemljama.

''To je svojevrsni viseći most koji se proteže iznad Jale i cijele južne magistrale. Ideja nam je da ideju "slobode" predstavimo velikim, dominantnim lukom. Posebnu pažnju smo posvetili rasvjeti, koja je često zapostavljena u arhitekturi, a ima važnu ulogu u svakom objektu. Drago nam je da je gradonačelnik prepoznao ovaj kvalitet i naša želja je da projekat mosta poklonimo našem gradu'', rekao je arhitekta.

''Ovaj most će biti opet nešto što ima samo Tuzla i nisam siguran da li će biti ljepši noću ili danju'', bile su riječi Jasmina Imamovića.

Na realizaciju mosta na koji će građani Tuzle biti ponosni, još uvijek se čeka. 

Crystalico

Izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa Crystalico u Tuzli najavljena je prije pet godina, ali realizacija nikad nije počela. Crystalico je trebao biti sastavljen od pet jedinstvenih kula u obliku kristala soli, a izgradnja je trebala trajati više od pet godina.

Kompleks je trebao sadržavati stambeno-poslovne prostore, restorane, salone, dječija igrališta, kao i uređene saobraćajnice sa kružnim tokovima.

Da bi se izgradio grad u gradu, morao se usvojiti novi Regulacioni plan. To je urađeno na sjednici Gradskog vijeća Tuzla 2019. godine sa 22 glasa za.

No, izblijedilo je čak i sjećanje na ovaj projekat jer su brojne nepravilnosti uočene na samom startu, počevši od investitorske kompanije čije poslovanje je bilo upitno.

Tuzla Hills

Rezidencijalno-poslovni kompleks Tuzla Hills, kompleks svjetske klase kojeg se, kako je rečeno, ne bi postidjela nijedna svjetska metropola, još uvijek nije zaživio.

Podsjećamo, krajem 2021. godine objavljeno da je svih šest 'penthouse' stanova u kompleksu Tuzla Hills prodato, ali do danas nisu zabilježeni značajniji građevinski radovi na ovom lokalitetu.

"Tuzla će, zahvaljujući ovakvim projektima i dalje ići naprijed. Ne samo naprijed, nego i ispred", kazao je tada aktuelni gradonačelnik Imamović, koji je upravo u predizbornoj kampanji objelodanio vijest o gradnji impozantnog kompleksa iako se zapravo radi o privatnoj investiciji. 

Rijeka Jala

Projekti regulacije rijeka, kao i trajna zaštita od štetnog djelovanja voda, te čišćenje i uređenje prirodnih i regulisanih korita od nanosa, bili su dio predizbornih kampanja i obećanja političara u Tuzli.

No, još niko nije riješio sveprisutniji problem zagađenja rijeke Jale, nedostatak kolektora za otpadne vode zbog čega građani Tuzle, posebno u ljetnim mjesecima, upućuju žalbe zbog nesnosnog neugodnog mirisa koji im narušava kvalitet življenja.

Ono čemu građani danas svjedoče je pokoji bager u koritu i povremeno čišćenje dijelova korita, sistematskog rješavanja problema još uvijek nema na vidiku. 

Stadion Tušanj

Dvije decenije su prošle od prvih obećanja za rekonstrukciju stadiona Tušanj, stadiona na kojem trenira klub sa stogodišnjom tradicijom. 

Izgradnja modernog stadiona koji ispunjava licencu B, istočna tribina sa 7.200 natkrivenih sjedećih mjesta, savremeno uređene svlačionice, neka su od obećanja još iz 2015. godine. Na stadionu su rađeni određeni projekti, ali još je daleko od modernog stadiona kakav je obećavan i sportistima i navijačima. 

Obećanje ludom radovanje

Ovo su samo neki od primjera obećanja političara za promjene koje su trebale donijeti boljitak za sve građane Tuzle. No, između obećanja i stvarnosti, razlika je postala više nego očita.

Ne treba zanemariti ni urađene projekte, koji po mnogima ipak spadaju u skupinu prioritetnih projekata neophodnih za dostojanstven život građana. 

Građani žele vidljive rezultate, a ne velike planove koji ostaju samo pusta obećanja.