Jesen je idealno vrijeme za putovanja. Temperature su puno ugodnije, cijene smještaja i letova su niže u međusezoni, a gradovi nisu puni turista.

Uživanje u jesenjim bojama: Top destinacije za putovanja
Foto: Ilustracija | Odmor i putovanja u ranu jesen

S obzirom na to da je ljeto prošlo i godišnji odmori su iza nas, ne treba da tugujemo. Jesen nosi svoju čaroliju i predivne trenutke koje možemo provesti istražujući nove destinacije.

Topli dani i blage boje jeseni savršeni su za putovanja, otkrivanje skrivenih destinacija ili uživanje u prirodi. Ova sezona pruža priliku da uživamo u mirisima svežeg vazduha i šarenilu lišća. 

Koji su to evropski gradovi koje vrijedi posjetiti u ranu jesen.

Amsterdam

Amsterdam je poseban iz više razloga, ne samo zbog svojih brojnih coffee shopova i Red Light Districta. Ovaj grad očarava predivnom arhitekturom, a istovremeno predstavlja spoj tradicije i modernog svijeta. Obavezno posjetite muzej legendarnog nizozemskog slikara Vincenta van Gogha, a ne zaboravite ni vožnju brodom gradskim kanalima ili iznajmljivanje bicikla, to su izvrsni načini da istražite gradsku historijsku jezgru i šarmantne četvrti.

Kada se umorite od gradske vreve, sklonite se u jedan od najljepših evropskih botaničkih vrtova, mirnu oazu u srcu grada koja je savršeno mjesto za opuštanje i fotografiranje. Iako jesensko vrijeme može biti nepredvidivo, temperature su i dalje ugodne. Barcelona

Barcelona je grad koji ne ostavlja ravnodušnima. Iako je prekrasna u proljeće, jesen donosi svoje čari i nije ništa manje očaravajuća. Grad se ponosi nevjerojatnom arhitekturom, poput La Sagrada Familia, Park Güell i Casa Batllò, koji ostavljaju bez daha.

Nakon što obiđete muzeje, odmorite se u jednom od brojnih parkova. Najpoznatija ulica u Barseloni, La Rambla, nudi mnoštvo restorana i kafića gdje možete probati tradicionalnu paellu ili uživati u najboljoj sangriji. Ova kombinacija kulture, umjetnosti i gastronomije čini Barselonu savršenim mjestom za istraživanje.Rim

Posjeta Rimu tokom ljeta može biti izazovna zbog visokih temperatura, ali u ranu jesen doživjet ćete pravu čaroliju. Uživajte u predivnim zalascima sunca dok šetate i obilazite znamenitosti poput Colloseum-a, Fontane di Trevi i Panteon-a, jesen donosi poseban ugođaj.

Rim je bogat historijskim građevinama, spomenicima, palačama i sakralnim objektima koji pričaju priče o njegovoj slavnoj prošlosti. Male uličice, prostrani trgovi, ukusna hrana i ljubazni domaćini čine ovaj grad nezaboravnim.