Džemperi su nezaobilazni komadi odjeće u svakoj zimskoj garderobi, no često se suočavamo s problemom "gromuljica" koje ih čine iznošenima i neurednima.

Savjeti za održavanje: Evo kako postići da džemperi uvijek izgledaju kao novi
Foto: Ilustracija

Saznajte kako pravilno prati i tretirati svoje džempere kako biste ih sačuvali u dobrom stanju.

Kada i kako prati džempere

Preporučuje se prati džempere nakon dva do pet nošenja. Džemperi od vune najbolje je da se peru nakon petog nošenja, dok oni od kašmira zahtijevaju pranje već nakon dva ili tri nošenja. Uvijek se pridržavajte uputstava na etiketama, a ako je moguće, operite ih ručno koristeći blag prašak i hladnu vodu. Izbjegavajte pranje na visokim temperaturama jer to može uzrokovati skupljanje vune.

Tehnika sušenja

Nakon pranja, nikada nemojte cijediti džempere. Umjesto toga, položite ih na peškir kako bi upili višak vode. Ova metoda će spriječiti deformaciju i očuvati oblik džempera.

Kako se nositi s "gromuljicama"

Ako se gromuljice ipak pojave, postoji jednostavno rješenje. Koristite brijač za uklanjanje gromuljica s površine džempera. Ova metoda je brza i efikasna, a pomoći će vam da vaš džemper izgleda kao nov.

@lorafied Make your sweaters look nice this fall! #razor #sweaterweather #sweaterstyle #fallfashion #fallfashiontrends #fy #foryourpage #autumnvibes ♬ Sunny Day - Ted Fresco

Kada posjetiti hemijsko čišćenje

Ukoliko posjedujete skuplji ili posebno drag džemper, preporučuje se da ga s vremena na vrijeme odnesete na hemijsko čišćenje. Ovo će osigurati da se vaša omiljena odjeća ne ošteti prilikom pranja.

Pravilna njega džempera može znatno produžiti njihov vijek trajanja. Prateći ove savjete, moći ćete uživati u svojim omiljenim komadima odjeće bez brige o gromuljicama.