Večeras je nebo iznad Tuzle postalo poprište nevjerovatnog prirodnog fenomena – Aurora Borealis, ili Polarna svjetlost, pojavila se iznad grada, obasjavajući nebo intenzivnim bojama.

Magični prizori uljepšali oktobarsku večer: Polarna svjetlost zabilježena iznad Tuzle
Foto: Polaris Tuzla | Nebo iznad Tuzle

Aurora Borealis je rijedak i čudesan prizor na ovim prostorima, jer je inače povezana s dalekim sjevernim predjelima poput Skandinavije, Islanda ili Aljaske.

No, u posebnim uslovima, kada geomagnetska aktivnost postane izuzetno jaka, moguće je da se ova nebeska pojava uoči i u drugim krajevima, a večeras su ovi magični prizori iznenadili Tuzlake. 

Polarna svjetlost je zapanjujući prirodni fenomen koji se javlja u gornjim slojevima Zemljine atmosfere, oblikujući se u različite oblike poput lukova, pruga, zavjesa i difuznih svjetlosnih ploha.

Da je riječ o ovom fenomenu uočenom na nebu iznad Tuzle, potvrdilo je Astronomsko društvo Polaris Tuzla

Osim na Zemlji, polarna svjetlost je uočena i na drugim planetima poput Jupitera i Saturna.

Lukovi polarne svjetlosti imaju oštre granice i mogu biti zrakasti ili homogeni, s najvišim dijelom koji prati magnetski meridijan.

Zavjese polarne svjetlosti sastoje se od dugih zraka koje se protežu u smjeru magnetskog polja, stvarajući oblik lepeze. Ova svjetlosna pojava najsnažnije se manifestira u krajevima gdje magnetske silnice ulaze pod pravim kutom u površinu planete.

Difuzne svjetlosne plohe izgledaju kao oblačni obris i mogu pulsirati, mijenjajući svoj sjaj svakih nekoliko minuta.

Ovaj prirodni fenomen je zasigurno privukao pažnju i poglede i uljepšao ovo oktobarsko veče uz magične nebeske prizore.