Nakit se nosi u svim prilikama, a većina ljudi izbjegava da ga često pere i čisti, međutim bakterije na metalu mogu živjeti do 9 dana.

Kako očistiti nakit u tri jednostavna koraka i izbjeći opasne bakterije?
Foto: Pixabay | Održavanje nakita

Nakit, iako je estetski privlačan, može biti neočekivano leglo bakterija zbog njegove učestale upotrebe i nedostatka redovnog čišćenja.

Zbog stalnog kontakta s kožom, znojem, kremama, losionima, ali i svakodnevnim površinama, na njemu se može nakupljati velika količina bakterija, pa čak i gljivica. Istraživanja su pokazala da na nakitu može biti čak 428 puta više bakterija nego na WC šolji, nakon samo sedam dana neprestanog nošenja.

Ovo je posebno izraženo kod prstenja, narukvica i lančića, jer dolaze u dodir s rukama koje svakodnevno obavljaju razne aktivnosti, uključujući rukovanje hranom, dodirivanje različitih predmeta i površina, a nerijetko se nose i prilikom fizičke aktivnosti ili tokom tuširanja.

Takvi uvjeti pogoduju razmnožavanju bakterija, posebno u udubljenjima i skrivenim mjestima na nakitu koja se teže čiste.

Savjetuje se da se nakit čisti redovno kako bi se izbjeglo skupljanje bakterija i gljivica na njemu.

Donosimo tri koraka kako najlakše očistit nakit:

Korak 1:

Pripremite rastvor za čišćenje. Pomiješajte nekoliko kapi tečnog deterdženta za pranje suđa s toplom vodom u posudi dovoljno velikoj da u nju stane četkica za zube. Potopite nakit na pola sata.

Korak 2:

Nježno izribajte četkicom nakit, obraćajući posebnu pažnju na gravure. Nakon što sve oribate isperite ga čistom, hladnom vodom.

Korak 3:

Nakon temeljnog ispiranja, upotrijebite suhu krpu za poliranje nakita. Ako je nakit posebno prljav, pripremite rastvor za čišćenje i navlažite novu krpu pa ga ispolirajte. Redovno ponavljanje ovog postupka dat će najbolje rezultate.

Redovno održavanje nakita može spriječiti različite bolesti koje bakterije mogu izazvati.