S obzirom na to da dolaze hladniji dani, svi trebamo povesti računa o njezi svoje kože, kose i noktiju.

Tri ključna savjeta: Kako sačuvati nokte zdravima u hladnim danima?
Foto: Pixabay | Njega noktiju je veoma važna

Pored obavezne njege kose i kože za vrijeme hladnijih dana, veoma je važno da vodimo računa o njezi naših noktiju koje trebamo pripremiti za vanjske uslove i hladnije dane.

Promjene u temperaturi, vjetru i zraku mogu dodatno doprinijeti isušivanju nokatne ploče što dovodi do ljuštenja i pucanja noktiju. 

Da bismo spasili svoje nokte i održali ih zdravima trebamo slijediti nekoliko ključnih savjeta:

Odgovarajuće kreme i ulja

Suhi nokti skloni su pucanju i listanju, zato ih je važno redovno njegovati uljima i kremama. Ulje jojobe, bademovo ulje i vitamin E izvrsni su izbori za hidrataciju noktiju i zanoktica.

Zdrava ishrana

Kao i za sve ostalo važna je i unutrašnja njega, tačnije ishrana ima jako važnu ulogu i kada se radi o noktima. Uravnotežena ishrana bogata proteinima, željezom, kalcijem i biotinom može značajno poboljšati zdravlje i snagu noktiju. Biotin, poznat kao vitamin H ili B7, posebno je značajan u jačanju noktiju i može smanjiti lomljivost.

Bazni lakovi i lakovi za jačanje noktiju

Prije nanošenja laka za nokte, uvijek koristite bazni lak. Bazni lakovi ne samo da štite nokte od mrlja i hemikalija iz samoga laka, već često sadrže i hranjive sastojke poput kalcija i proteina koji dodatno jačaju nokte. Zato je ovaj korak od iznimne važnosti.