Namirnice koje mnogi jedu za doručak, a uzrokuju umor
Foto: Tuzlanski.ba

Zdrava hrana je potrebna kako bismo tijelo napunili energijom, a svako jutro želimo da budemo poletni za nove radne pobjede.

Upravo zbog toga je važno promijeniti loše navike u ishrani. Mnogi vole da jedu instant žitarice, peciva, pa čak i meso za doručak, ali nutricionisti upozoravaju da prosti ugljikohidrati i teška proteinska hrana dovode do umora.

“Rezultat je da čovjek dolazi na posao već umoran, a pred njim je osam sati rada. Prženo meso je bogato proteinima, ali takva hrana nije pogodna za doručak. Činjenica je da se dugo probavlja zbog čega se tijelo umara”, objasnila je nutricionistica Angelika Duval, a prenosi Story.hr.

“Nije mali broj onih koji dan započinju kašom, što je dobro ako ne govorimo o instant varijantama. One su prepune prostih ugljikohidrata koji tjeraju pankreas da aktivno radi i proizvodi insulin. Zbog toga što nivo šećera u krvi prvo naglo skoči, a zatim brzo padne, osjećamo umor”, objasnila je Duval.

Naglasila je da treba jesti žitarice koje se kuhaju, a ne one koje se samo preliju kipućom vodom.

“U takvim žitaricama ugljeni hidrati su složeni, ne izazivaju skakanje nivoa šećera. Sama žitarica se dugo vari, a osjećaj sitosti do ručka će sigurno ostati”, objasnila je nutricionistkinja.

Istakla je i da peciva nisu prikladna za doručak.

“Nemojte nasijedati na reklame u kojima ljudi počinju jutro kroasanom i šoljom kafe. Razlog je isti, brzi ugljikohidrati”, rekla je Duval. (Tuzlanski.ba)