Namirnica koju treba dodati jajima za doručak ako želite da brže smršate
Foto: Tuzlanski.ba

Bogat je vitaminima, mineralima i antioksidansima.

Kada govorimo o zdravoj hrani za doručak, jaja su jedna od najsvestranijih. Bilo da volite kajganu ili jaja na oko, možete svoj obrok učiniti još boljim ako vam je cilj izgubiti koji kilogram. I to samo dodavanjem jednog hranjivog zelenog lisnatog povrća – špinata.

Špinat je, naime, prepun hranjivih sastojaka koje potiču mršavljenje i može se lako dodati mnogim receptima, pogotovo jajima. Sadržaj vlakana u špinatu pomoći će vam da duže ostanete siti, što može spriječiti prejedanje tokom dana. Osim toga, špinat jajima dodaje važne antioksidanse koji smanjuju upalu u tijelu koja bi mogla spriječiti gubitak težine.

Jaja su, s druge strane, bogata proteinima. Visok unos proteina povećava oslobađanje hormona sitosti (peptid YY), koji smanjuje apetit i podstiče sitost. Isto tako, proteini podižu brzinu metabolizma i pomažu vam da zadržite mišićnu masu tokom mršavljenja. Hrana bogata proteinima, kao što su jaja, ali i riba, nemasno meso i grah, idealna je ako pokušavate skinuti koji kilogram viška oko struka, prenosi Živim.hr.

Pokazalo se da je špinat i najbolje povrće za skidanje masnih naslaga s stomaka. Bogat je vitaminima, mineralima i antioksidansima, a sve to je povezano smanjenjem masnog tkiva na stomaku.

Skidanje sala s stomaka može biti frustrirajuć proces, ali se ne može požuriti. Gubitak opasne visceralne masti, koja se nalazi oko trbušnih organa, zahtijeva promjenu načina života i navika. Na primjer, uključivanje više vlakana i proteina u ishranu, ograničavanje konzumacije trans masti i dodanog šećera, kao i redovno vježbanje mogu biti odlične opcije za početak. (Tuzlanski.ba)