Prije dvije sedmice su njemački sigurnosni organi upozorili na opasnost od zapaljivih tvari u paketima koje se transportira zračnim putem. Moguće je da je to nova strategija potencijalnih sabotera. O čemu se radi?

Nijemci upozorili na opasne pošiljke: Sumnja se na sabotaže ruskih tajnih službi?
Foto: pixabay | O čemu se zapravo radi?

Krajem jula, u logističkom centru DHL-a u Leipzigu izgorio je kontejner zbog zapaljive naprave koja se sama aktivirala. Požar je brzo ugašen, ali ovaj incident nije bio jedini. Slični slučajevi u Velikoj Britaniji i Poljskoj potakli su sumnju da bi mogli biti povezani i da iza toga možda stoje ruske tajne službe, piše Deutsche Welle.

Krajem augusta, šest sedmica nakon požara u Leipzigu, njemačke sigurnosne agencije poslale su upozorenje kompanijama o riziku od zapaljivih materijala u avio-pošiljkama, što je izazvalo medijsku pažnju.

Ubrzo nakon požara, uhapšeni su osumnjičeni u Litvi i Poljskoj. Istražitelji su pronašli četiri sumnjiva paketa u Velikoj Britaniji, Poljskoj i Njemačkoj. Iako su se koristili različiti pošiljatelji, neki su podaci bili lažni, dok je uhapšena osoba u Litvi stvarni pošiljatelj.

Nije jasno jesu li iza ovih incidenata ruske tajne službe. Istraga je preuzeta od strane Glavnog državnog odvjetništva u Karlsruheu, što sugerira ozbiljniju prijetnju.

Ako se potvrdi sumnja na sabotažu, ovaj slučaj bi mogao biti dio šire ruske strategije, uključujući angažiranje "low level" agenata bez obavještajnog iskustva, kako bi se izvele sabotaže protiv zapadnih zemalja koje podržavaju Ukrajinu.

Također, nedavna hapšenja ruskih državljana u Njemačkoj i sofisticirani dronovi uočeni su u posljednjim mjesecima, što dodatno pojačava sumnje na moguću pripremu sabotaža od strane Rusije.