tijesto
Da li ste čuli za tijesto bez kvasca? Uz ovaj recept brzo ćete zaboraviti tradicionalnu pripremu
Ako ste do sada vjerovali da bez kvasca nema dobrog peciva, vrijeme je da promijenite mišljenje. Iskusni pekari otkrivaju da postoji trik zahvaljujući kojem tijesto postaje mekše od oblaka, a pecivo ostaje svježe i do trećeg dana – i to bez...
Savršene za svaki obrok: Isprobajte recept za domaće rolice sa bijelim lukom i sirom
Meke, mirisne i pune ukusa – ove rolice od tijesta sa sirom i bijelim lukom bit će zvijezda svakog stola. Savršene su uz supu, ručak ili kao topla užina. Sastojci Za tijesto: - 1,5 kašičica suhog kvasca;- 1 kašika tople vode;- 4 šolje b...
Tijesto vam ne naraste kako treba? Možda koristite pogrešnu količinu kvasca, evo koji je pravi omjer
Ako ste se ikada našli ispred kilograma brašna s pitanjem: "A koliko sad ide kvasca?" — niste jedine. Mnogo žena, posebno onih koje još uče čaroliju kuhinje, osjeti nesigurnost kada je u pitanju pravljenje dizanog tijesta. Premalo kvasca,...
Prašak za pecivo ili soda bikarbona: Koja je razlika i kako odabrati pravi sastojak?
Iako naizgled slični, ova dva sastojka imaju različite funkcije i hemijska svojstva, a njihova pravilna upotreba može biti presudna za teksturu, volumen i ukus gotovog proizvoda. Soda bikarbona, poznata i kao natrijev bikarbonat, je čista...
Italijanska čarolija u vašoj kuhinji: Evo kako napraviti idealno tijesto za pizzu
S pravim receptom i nekoliko savjeta, možete pripremiti tijesto koje će zadovoljiti i najzahtjevnije nepce. Evo kako to učiniti.Sastojci za savršeno tijesto:500 g glatkog brašna1 kašičica soli1 kašika maslinovog ulja1 kašičica šećera7 g suh...
Recept za tijesto bez kvasca koje naraste za samo 15 minuta: Možete ga koristiti za sve vrste peciva
Užurbani stil života nerijetko nas tjera da tražimo brža rješenja za pripremu obroka. Kada je u pitanju pravljenje peciva, mnogi odustanu jer nemaju vremena za tradicionalno dizanje tijesta s kvascem. Upravo zato, donosimo recept za brzo t...
Za hljeb i peciva: Uz neki od ova tri sastojka vaše tijesto će biti mekano i svježe
Ako često pravite peciva, kiflice, hljeb i domaće kolače, veoma je važno da vaše tijesto bude mekano i vazdušasto. Postoje neke namirnice koje će vaše tijesto učiniti mekšim, a obično ih svi imamo u svojim kućama. Ovo su tri namirnice k...
Isprobajte starinsku metodu recepta: Uštipci mekani poput oblaka
Ako vam hljeb, pizze i peciva izazivaju probavne tegobe, vrijeme je da promijenite način na koji ih pripremate. Želite li uživati u okusu omiljenih pekarskih proizvoda, ugledajte se na obožavatelje starinske metode za pečenje hljeba i počni...
Uvijek spremno tijesto: Za najbolja peciva, pizze, krofne...
Ako volite da jedete peciva, onda je najbolje rješenje da u frižideru uvijek imate spremno tijesto. Mnoge domaćice izbjegavaju da se upušataju u pripremu tijesta, ali ovaj recept će vas oduševiti. Predlažemo vam da umijesite ludo tijesto ko...
Savjet kako da napravite domaće lisnato tijesto
Od lisnatog tijesta možete da napravite neka od najukusnijh peciva, a umjesto da ga kupujete, mi vam donosimo savršen recept za domaće. Da, zahtjeva malo vremena, ali vjerujte, pecivo od domaćeg lisnatog tijesta je neuporedivo ukusnije od k...
Jamie Oliver otkrio recept za savršeno tijesto za pizzu
Pizzu više nećete morati da naručujete iz restorana jer ćete sada znati recept za pravljenje ovog talijanskog specijaliteta kod kuće. Svjetski poznati kuhar Jamie Oliver ima recept za savršeno tijesto za pizzu koje će baš svaki put biti hrs...
Napravite tijesto za pizzu kao Talijani: Obavezno mu dodajte jedan začin za bolji ukus
Postanite pizzaa majstor uz ovaj savršen recept za tijesto. Više ne morate da idete u restorane ili da naraučijete hranu, kod kuće možete da spremite najukusniju pizzu i to vrlo jednostavno. Zamijesite tijesto, a u njega dodajte i prstohvat...
Recept dana: Najfinije hrenovke u tijestu
Ovaj jednostavni snack volimo još od djetinjstva. Tijesto je posebno mekano zbog dodatka mlijeka, a hrenovke prethodno prokuhajte kako bi bile još sočnije. Poslužite uz umak od senfa ili majonezu. Sastojci: - 1kg brašna - tri žumanjca - jed...
Pizza u malo drugačijem izdanju: Recept idealan za večernja druženja...
Je li pizza najpopularnije jelo na svijetu? Ova talijanska poslastica ima istoriju koja je stara koliko i sama gastronomija. Varijacija je na jelo starih Rimljana, koji su mijesili tanke pogače i dodavali im razne preljeve, začine i sastojk...
Stvaraju "ovisnost": Najlakši recept za fine pogačice od 3 sastojka
Vrlo lako se pripremaju i kod kuće od svega tri sastojka: samodizajućeg brašna, sirutke i margarina. Ako nemate samodizajuće brašno na raspolaganju, možete ga vrlo lako napraviti i sami. Na 100 grama glatkog brašna stavite jednu čajnu kašik...
Super mekani kroasani, pripremaju se brže od klasičnih
Svi oni kojima je jedno od najljepših sitnih životnih zadovoljstava topli kroasan i kafa ujutro, obradovat će se receptu za najukusnije i najmekše kroasane. Samouka slastičarka Marija Varga, koja stoji iza ovog recepta, objašnjava kako u nj...
Krofne s tijestom od jagoda koje se peku u rerni
Jagode u krofnama zvuče kao raj za vaše nepce, a sada ih možete i sami pripremiti bez odlaska u obližnju slastičarnu. Ako kod kuće imate kalup za krofne, onda je ovo idealan recept za vas. Ove pečene krofne od jagoda su ukusne! Domaće krofn...
Recept za brzo i slasno tijesto za keksiće koje se jede sirovo
Tijesto za keks obično se mora peći u rerni je sadrži sirova jaja i bijelo brašno koja nisu sigurna za konzumaciju bez termičke obrade. Tijesto za keks (eng. Cookie dough) termin je koji obično označava smjesu za pečenje keksa. No postoje i...
Super trik: Evo kako da vam tijesto za krofne bude mekano i vazdušasto
Pripremite poslasticu koja će jednako oduševiti vaše i starije i mlađe ukućane. Sastojci: 250 ml mlake vode, 40 g svježeg kvasca, 500 g brašna, 50 g biljne masti ili margarina, 2 kašike šećera, šećer u prahu, 2 kesice vanilinog šećera Pripr...
Gotovo za 5 minuta: Trik za pizza-tijesto bez dizanja
Tijesto za pizzu ne morate čekati da se diže na toplom, pa čak ni upotrebljavati kvasac. Kad uhvati glad i zatreba li vam prečica, dovoljno je iskoristiti jogurt, brašno i prašak za pecivo. Na 2 čvrsta jogurta dodajte oko 3,5 čaša brašna. K...
Super trik: Evo kako da vaš stari hljeb ponovo postane hrskav i topao
Ako ste jučer ili prije dva dana kupili hljeb koji niste stigli pojesti i koji vam se u međuvremenu malo osušio, nemojte ga bacati. Od njega ponovo možete dobiti fini hrskavi i topli hljeb. Namočite hljeb Hljeb stavite ispod kuhinjske slavi...
Za samo 30 minuta: Kiflice koje će se jesti od doručka do večere
Na spomen svježih mirisnih kiflica svima rastu zazubice, zar ne? Umijesite ih kod kuće jer vam za ove vam kiflice treba samo nešto više od pola sata. Kad vam se jedu svježe pečene kiflice, a ne mijesi vam se i ne čeka dugo da se tijesto dig...
Ako nemate kvasac ili prašak za pecivo, ovo je dobra zamjena
U zavisnosti od količine tijesta, u smjesu dodajte kašičicu-dvije ovog magičnog praha. Spremili ste se da umijesite svoje omiljeno tijesto, ali ste zaboravili da kupite kvasac ili prašak za pecivo ili ih jednostavno nemate u kući? Ne očajav...
Odličan recept: Viršle sa sirom u tijestu
Odličan recept i veoma lagan za pripremiti.... Sastojci: - jedno lisnato tijesto (možete koristiti i tijesto za hljeb ili kiflice) - dva pakovanja viršli - 100 g sira koji se topi - jedno jaje za premazivanje Priprema: Razvijte lisnato tij...