kuhinja
Italijani to nikada ne rade: Evo zašto lomljenje špageta nije dobra ideja
Možda vam se nekad učinilo zgodnim da prelomite špagete kako bi lakše stali u lonac. Na prvi pogled, to djeluje kao bezazlen korak. Međutim, u Italiji – zemlji koja je sinonim za tjesteninu – ovakav postupak se smatra ozbiljnim kulinarskim...
Rende je nezamjenjiv alat u kuhinji, ali malo ko zna kada koristiti koju stranu
Mnogi ga koriste intuitivno, no svaka strana ima svoju specifičnu namjenu. Strana s velikim, širokim rupama najčešće se koristi za rendanje tvrdih sireva poput čedara ili gaude, ali i za povrće poput krompira.Idealna je kada želite da dobi...
Omiljena poslastica na zdraviji način: Uživajte u čokoladnim kolačićima bez grižnje savjesti
Ovi kolačići nude bogat čokoladni okus, a istovremeno su napravljeni od prirodnih, hranjivih sastojaka. Bez rafiniranog šećera i glutena, ovi kolači su idealni za sve koji žele uživati u slatkom zalogaju bez brige o kalorijama. Batat u ovo...
Kako napraviti idealne tulumbe? Donosimo recept za tradicionalni desert koji će oduševiti vaše nepce
Tulumbe su jedan od najomiljenijih tradicionalnih slatkiša na Balkanu, poznate po svom sočnom i hrskavom tekstu, prelivene sa slatkim sirupom koji ih čini savršenim desertom. Ovaj kolač neizostavan je na mnogim proslavama, slavama i u svim...
Zaboravite kuhanje u vodi: Evo kako se zapravo sprema smrznuti grašak, gotov za pet minuta
Smrznuti grašak je često rješenje kada želimo brz i zdrav dodatak jelima – praktičan je, dostupan tokom cijele godine i ne zahtijeva guljenje ni čišćenje. Ali, jeste li znali da većina nas cijeli život pogrešno kuha ovu namirnicu? Ako ga k...
Skoro svaka šerpa ima ovu mogućnost, a malo ko je koristi: Trik s poklopcem koji će vas oduševiti
Svaka domaćica zna koliko je važno održavati kuhinju urednom dok se priprema obrok. Kada kuhate nešto u šerpi ili loncu, gotovo uvijek koristite poklopac – ne samo da jelo brže bude gotovo, već i štedite energiju, para ne oštećuje kuhinjske...
Dodajte ovaj sastojak u mljeveno meso i uživajte u sočnijim ćuftama i punjenim paprikama
Ako želite da vaše ćufte ili punjene paprike budu još sočnije i bogatijeg ukusa, postoji jedan sastojak koji će im podići kvalitet na viši nivo. Iako možda zvuči iznenađujuće, tajni sastojak je – šećer. Mnoge iskusne domaćice tvrde da dod...
Nemojte ih bacati: Evo što sve možete napraviti od začina kojima je prošao rok
Međutim, mana posjedovanja svega je ta što njihov rok trajanja nije tako dug kao što mislite. Istekli začini gube na okusu, snazi i boji. Ali, nije sve izgubljeno! Ovo je devet prijedloga kako ponovo iskoristiti istekle začine i smanjiti n...
Mekane, mirisne i jednostavne za pripremu: Evo kako da napravite domaće slane kiflice
Ovaj klasik među pecivima neizostavan je na dječijim rođendanima i porodičnim okupljanjima, ali zašto ga ne biste pripremili i nekim drugim danima i tako obradovali ukućane? Za tijesto: 500 g brašna250 ml mlakog mlijeka100 ml ulja1 kašiči...
Jednostavan i zdrav obrok: Recept za osvježavajuću pileću salatu sa povrćem i hrskavim hljebom
Pileća salata je savršen izbor kada želite pripremiti ukusan i zdrav obrok, bilo kao glavno jelo ili kao prilog. Ovaj jednostavan recept kombinuje sve ono što volimo – sočnu piletinu, sveže povrće i kremasti preliv koji će svaki zalogaj uči...
Miš je ukrao kolačić, možete li ga pronaći za manje od 15 sekundi?
Mozgalice nas tjeraju da pogledamo svijet iz drugačije perspektive i natjeraju nas da razmišljamo izvan okvira. Bilo da se radi o vizualnim zagonetkama ili logičkim pitanjima, mozgalice pružaju priliku da razvijemo važne vještine, kao što...
Jednostavan trik za besprijekorno čistu kuhinju: Sve što vam treba su četiri sastojka
Svakodnevno kuhanje i pripremanje obroka često može ostaviti tragove u kuhinji, a najčešći problem su masne naslage koje se talože na kuhinjskim pločicama. Masnoća se lako hvata za površine, posebno u blizini pećmnice, što dugoročno može na...
Uštipci za doručak: Savršena tradicionalna poslastica za početak dana
Uštipci su jedna od najomiljenijih tradicionalnih jela koja su prisutna u mnogim domaćinstvima širom Balkana, a često se služe kao savršen doručak. Ovo jednostavno, ali izuzetno ukusno jelo, u svojoj osnovi zahtijeva samo nekoliko sastojaka...
Poširana jaja ili omlet: Postoji li odgovor šta je zdravije?
Jaja su najkompletnija namirnica koja ljudskom organizmu daje sve što mu je potrebno. Mnogi ne mogu da zamisle doručak bez jaja. Ova namirnica puna je proteina i esencijalnih vitamina. Ali, ako birate između poširanih jaja i omleta, morate...
Ispržite ribu bez brašna: Uz ovaj sastojak bit će sočna i hrskava
Međutim, kada se riba uvalja u brašno, često upija previše ulja, zbog čega postaje masna. Upravo zato mnogi profesionalni kuhari izbjegavaju korištenje brašna i koriste jednostavniju, a efikasniju metodu. Postoji trik koji kuhari u restor...
Trik za savršeno sočno meso: Tajna koja će vas oduševiti
Priprema mesa koje ostaje sočno, mekano i puno okusa nije umjetnost rezervisana samo za profesionalne kuhare. Postoji jednostavan trik koji možete primijeniti kod kuće kako biste svaki put dobili savršeno jelo. Tajna leži u slanom rastvoru...
Ne prosipajte vodu od kuhanog krompira: Evo za šta je sve možete iskoristiti
Voda od kuhanog krompira krije brojne praktične primjene. Bogata škrobom i hranjivim tvarima, ova tekućina može poslužiti kao prirodno rješenje za mnoge svakodnevne potrebe. Prije svega, odlična je za biljke. Ohlađena voda od krompira mož...
Rizici upotrebe aluminijumske folije u kuhinji: Šta treba znati o njenoj sigurnosti?
Aluminijumska folija je česta u kuhinjama, često se koristi za pripremu doručka, ručka i večere. Međutim, iako je folija sigurna za upotrebu na temperaturama do 200 stepeni, visoke temperature, posebno u kombinaciji s kiselim namirnicama po...
Trikovi poznatog kuhara osvajaju internet: Humorom i kreativnošću privukao milione pratitelja
Upravo uz kreativnost i duhovitost, Anatolii Dobrovolskyi, poznati šef kuhinje, postao je internet senzacija sa svakodnevnim objavama iz kuhinje. Osim što prikazuje autentičan rad restoranske kuhinje te drži majstorske kurseve za pripremu...
Kako brže pripremiti tjesteninu: Trikovi za uštedu vremena i električne energije
Tjestenina je jedno od najpopularnijih i najbržih jela koje se priprema u mnogim domaćinstvima. Osim što je jednostavna za pripremu, pruža bezbroj mogućnosti za različite kombinacije okusa i sastojaka. Ipak, postoje neki ključni koraci koj...
Za hljeb i peciva: Uz neki od ova tri sastojka vaše tijesto će biti mekano i svježe
Ako često pravite peciva, kiflice, hljeb i domaće kolače, veoma je važno da vaše tijesto bude mekano i vazdušasto. Postoje neke namirnice koje će vaše tijesto učiniti mekšim, a obično ih svi imamo u svojim kućama. Ovo su tri namirnice k...
U frižideru vam se stalno stvara led? Evo kako to spriječiti
Normalno je da se u zamrzivaču nakuplja led jer čestim otvaranjem ulazi vlaga koja se potom smrzne i skupi na bočnim stranama, vrhu ili dnu zamrzivača, ali problem nastaje onda kada su ti komadi leda veliki i smanjuju prostor za hranu. Dob...
Da li ste probali 'tursku pizzu'? Recept zbog kojeg ćete zaboraviti na klasičnu
Lahmacun se kao i klasična pizza peče u pećnici i može se služiti kao brza hrana ili užina. Često se servira sa dodatkom svežeg povrća kao što su krastavci, paradajz i limun. Međutim, dok se za pizzu obično koriste razne vrste sireva i pre...
Mnogi ostali u čudu: Tiktokerka pokazala kako se pravilno sipaju so i biber
U moru takvih videa koji prikazuju savjete, pojavio se i video djevojke koja je pokazala kako na pravilan način sipati so i biber. Iako mnogi smatraju da to nije neko "mudro slovo", ipak mnogi nisu vidjeli ovakav način korištenja solnika. ...