Foto: Tuzlanski.ba

Kad pomislimo na kulinarske čarolije Italije, jedno od prvih jela koje nam pada na pamet je svakako pasta.

Ova kulinarska ikona, koja seže u daleku historiju, osvaja srca gurmana širom svijeta svojom raznovrsnošću, bogatstvom okusa i jednostavnošću pripreme.

Recept: Pasta s umakom od paradajza i bosiljka

Sastojci:

400 g paste (penne, fusilli, spaghetti ili po vašem izboru)

2 kašike maslinovog ulja

2 češnja bijelog luka, sitno nasjeckana

800 g pasiranog ili svježeg paradajza

1/2 kašike svježeg bosiljka, nasjeckanog

Sol i svježe mljeveni crni biber po ukusu

Parmezan ili sir po izboru za posipanje

Priprema:

Stavite veliki lonac s vodom na jaku vatru i pustite da prokuha.

Dodajte prstohvat soli u vodu, a zatim ubacite tjesteninu i kuhajte prema uputama s pakiranja, dok ne postane al dente (mekana, ali još uvijek malo tvrda pod zubima).

Kada je tjestenina kuhana, ocijedite je, ali sačuvajte malo vode u kojoj se kuhala.

Dok se tjestenina kuha, pripremite umak. U dubljoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri.

Dodajte sitno nasjeckani bijeli luk i kratko ga dinstajte dok ne zamiriše, pazite da ne potamni.

U tavu dodajte paradajz, pa kuhajte umak oko 15-20 minuta, povremeno miješajući, kako bi se okusi sjedinili.

Kada je umak gotov, posolite i pobiberite po ukusu. Dodajte nasjeckan bosiljak i promiješajte.

Umiješajte ocijeđenu tjesteninu u umak, dodajte malo sačuvane vode od kuhanja tjestenine ako želite razrijediti umak.

Poslužite pastu s umakom od paradajza i bosiljka, posipanu svježe naribanim Parmezanom ili drugim sirom za još bogatiji okus.

Napomena: Ovaj recept pruža osnovu za fantastično jelo, a možete ga prilagoditi prema vlastitim željama.

Dodajte svoje omiljene sastojke poput maslina ili piletine kako biste dobili raznovrsne okuse i kreirali vlastitu jedinstvenu verziju ovog tradicionalnog talijanskog jela.

Buon appetito!