Proteklog vikenda obilježen je Svjetski dan kebaba, a prema Glovu ovo je jedno od omiljenih jela u Bosni i Hercegovini.

Broj narudžbi kebaba u BiH putem aplikacije Glovo u posljednjih 12 mjeseci porastao za 20 posto
Foto: Glovo | Omiljeno jelo u BiH

Povodom obilježavanja Svjetskog dana kebaba, Glovo, platforma koja omogućava pristup različitim vrstama proizvoda i jela na zahtjev kupaca, predstavila je trendove potrošnje ovog popularnog jela na domaćem tržištu u proteklih 12 mjeseci.

Prema podacima Glova, konzumacija kebaba među Bosancima i Hercegovcima u posljednjih 12 mjeseci porasla je za 20%, a prosječna potrošnja domaćih potrošača iznosila je 42 KM.

Petak, 12. juni 2024. je dan kada je Glovo isporučio najveći broj kebaba u zemlji, s prosječnom stopom od jednog poručenog kebaba na svaka 2,5 minuta.

Kebab je najpopularniji izbor među ljubiteljima orijentalne kuhinje i najčešći izbor za ranu večeru (26% svih narudžbi dostavljano je između 16 i 18 sati). Zanimljivi podaci o potrošnji kebaba u prethodnih 12 mjeseci pokazuju da su ih građani najviše konzumirali u proljetnom periodu, posebno u maju.

Što se tiče potrošnje po danima u sedmici, četvrtak je apsolutni pobjednik, sa više od 15% narudžbi.

Najveći gradovi u Bosni i Hercegovini odigrali su ključnu ulogu u ovom trendu. Sarajevo je vodeći grad po potrošnji kebaba, sa više od 60% ukupne godišnje potrošnje u zemlji, a slijede ga Banja Luka i Tuzla.

Banjaluka je zabilježila najveći godišnji rast potrošnje kebaba, dok je najveća učestalost narudžbi u Tuzli.

Najistaknutiji Glovo partner kada su u pitanju narudžbe kebaba na Glovo platformi je Žeks Doner, sa sedam lokacija u Sarajevu i Mostaru. Štaviše, korisnici Glovo aplikacije u ova dva grada jedini imaju pristup veoma popularnim proizvodima koje prodaje Žeks Doner, uz brzu dostavu na kućni prag, za manje od 35 minuta.

Na kraju, najzanimljiviji podatak: Korisnik sa najvećim brojem narudžbi kebaba u posljednjih 12 mjeseci je iz Sarajeva. Imao je 114 narudžbi, što znači da je u prosjeku gotovo svaka tri dana naručivao kebab. Najskuplja narudžba s kebabom bila je 180 KM i zabilježena je i u Sarajevu.

Ovi impresivni podaci potvrđuju da je kebab zadržao svoju poziciju važnog faktora na gastronomskoj sceni Bosne i Hercegovine.

Glovo je pionirska aplikacija za više kategorija koja povezuje korisnike s preduzećima i kuririma, nudeći usluge na zahtev iz lokalnih restorana, trgovina i supermarketa, apoteka i maloprodajnih objekata.

Glovo vizija je da svima omogući lak pristup svemu u svom gradu kako bi korisnici mogli uživati ​​u onome šta žele, kada žele i gdje žele.

Osnovana je 2015. godine u Barceloni, a trenutno posluje u 23 zemlje u Europi, Centralnoj Aziji i Africi.