U frižideru ti već nekoliko dana stoji grčki jogurt, i nemaš ga namjeru pojesti za doručak, iskoristi ga za pripremu ovog deserta.

Iako su nam drage verzije cheesecakea sa svježim sirom, mascarponeom ili krem sirom, ukusna nam je i ova pristupačna opcija u koju ide grčki jogurt.
Postupak pripreme uistinu je jednostavan, popis sastojaka je zaista kratak, a opcija za serviranje ima nebrojeno mnogo. Možete iskoristiti i sezonsko voće, poput malina ili borovnica, za pripremu kiselkastih i fotogeničnih preljeva.
Sastojci:
grčki jogurt 500 ml
šećer kristal 100 g
sol 1 prstohvat
jaje 2 kom
ekstrakt vanilije 2 kašičice
gustin (kukuruzni škrob) 1 kašika
graham krekeri 10 kom
bademovo mlijeko 3 kašike
Prirpema:
Zagrij rernu na 180 stepeni. Obloži kalup za tortu promjera (18 ili 20 cm) papirom za pečenje ili ga dobro namasti. Graham krekere grubo samelji pa ih pomiješaj s bademovim mlijekom. Smjesu ravnomjerno rasporedi po dnu kalupa. Izmiksaj jaja sa šećerom pa dodaj jogurt i vaniliju. U glatku, pahuljastu smjesu na kraju dodaj prstohvat soli i kukuruzni škrob. Prelij preko pripremljene baze pa zagladi.
Peci 30 do 40 minuta. Znat ćeš da je gotov kad poprimi zlatnu boju i ivice se počnu odvajati od kalupa, ali centar još uvijek bude, u nedostatku prikladnog izraza, želatinozan. Pusti da odstoji barem 2 sata u frižideru prije rezanja, a najbolje preko noći. Prijatno!