U svijetu punom svakodnevnih briga i izazova, ponekad je potrebno zastati i proslaviti male, ali slatke trenutke. Jedan od takvih dana je Dan čokolade, koji se obilježava 7. jula svake godine.

Dan je čokolade: Savršena prilika za uživanje u omiljenom slatkišu
Foto: Arhiva

Ovaj dan posvećen je uživanju u omiljenom slatkišu miliona ljudi širom svijeta - čokoladi.

Čokolada ima bogatu historiju koja datira još iz vremena drevnih civilizacija Maja i Asteka, koji su je koristili u ceremonijalne i ljekovite svrhe. Tek u 16. vijeku, čokolada je stigla u Evropu, gdje je postala luksuzni proizvod dostupan samo bogatima.

Danas je čokolada dostupna svima, u raznim oblicima i ukusima. Bilo da je preferirate kao pločicu, u kolačima, kao napitak ili u sladoledu, čokolada je postala nezaobilazan dio naše svakodnevnice. Njen okus, aroma i sposobnost da podigne raspoloženje čine je jedinstvenom poslasticom.

Osim što je ukusna, čokolada može imati i zdravstvene prednosti, posebno tamna čokolada koja sadrži visoke procente kakaa. Bogata je antioksidansima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u organizmu, čime se smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Također, čokolada može poboljšati cirkulaciju, sniziti krvni pritisak i potaknuti proizvodnju endorfina, hormona sreće.

Kako se obilježava ovaj dan?

Dan čokolade može svako obilježiti u sopstvenom domu uživajući u omiljenom slatkišu, no evo i nekoliko načina kako da ovaj dan učinite zanimljivijim. 

Organizirajte degustaciju čokolade

Okupite prijatelje i porodicu i isprobajte različite vrste čokolade - od mliječne do tamne, sa različitim punjenjima i dodacima. Ali, pazite i da ne pretjerate u količinama. 

Napravite domaće čokoladne poslastice

Ispecite kolače, tortu ili keksiće sa čokoladom i podijelite ih s najmilijima.

Naučite nešto novo o čokoladi

Pročitajte knjigu ili gledajte dokumentarac o historiji i procesu proizvodnje čokolade.

Poklonite čokoladu

Obradujte nekoga koga volite omiljenom čokoladom jer, kako smo već i naveli, čokolada utiče na hormon sreće i nepogrješiv je izbor za mali slatki znak pažnje.