Novi toplotni val i temperature zraka koje se kreću i do 40 stepeni Celzijusa otežavaju život građanima. Osim rizika po zdravlje, postoji i rizik za nestašicu vode zbog čega se apeluje na stanovništvo da racionalno koriste zalihe. 

Prijeti li nam nestašica vode zbog visokih temperatura?
Foto: Ilustracija

Iz javnog komunalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija Sarajevo su se već oglasili o ovoj temi kazavši da stanje na izvorištima vode nije zadovoljavajuće. 

''Usljed ekstremno visokih temperatura i povećane potrošnje vode bilježimo veoma tešku hidrološku situaciju. Na svim izvorištima iz kojih se zahvata voda za vodosnabdijevanje potrošača u Kantonu Sarajevo došlo je do smanjenja izdašnosti'', naveli su apelujući na građane da racionalno troše zalihe vode.

Iz Javnog komunalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija Tuzla se, za sada, nisu oglašavali o mogućim nestašicama vode što implicira na to da je stanje i dalje pod kontrolom. 

No, sudeći po vremenskoj prognozi i nastavku visokih temperatura, mjere opreza su poželjne.

Ranije je, najpoznatiji bh meteorolog Nedim Sladić kazao da će period visokih temperatura zraka još potrajati, najmanje do 20.jula.

''Iza 20.07. bismo pali barem na oko “svježijih” 28 do 30 °C u Bosni (dakle opet bliži 30 nego 25) a naznaka za izraženiji pad temperature u doglednom periodu trenutno nema. Ni pogled u trenutne pokazatelje Europskog centra za srednjoročnu prognozu vremena (ECMWF) za august ne ulijevaju puno nade da će biti nešto drugačiji od jula'', istaknuo je.