Doručak je najvažniji obrok dana, često se kaže. Iako mnogi od nas vole započeti jutro s nečim ukusnim i brzim, važno je znati koje namirnice treba izbjegavati kako bismo osigurali dobar početak dana. 

Evo šta ne biste trebali konzumirati za doručak
Foto: unsplash | Najvažniji obrok

Zdrav doručak je jedan od najboljih načina da se obezbijedi stabilan nivo šećera u krvi. Mnoge kombinacije za doručak mogu izazvati suprotan efekat, uzrokujući porast nivoa šećera u krvi. 

Najgore opcije za doručak koje bi trebalo izbjegavati jesu žitarice, krofne i mafini te jogurti sa ukusom. 

Slatke žitarice su omiljene među djecom i odraslima, ali nisu najbolji izbor za doručak. Prepune su dodanih šećera i rafiniranih ugljikohidrata, što može uzrokovati nagli skok šećera u krvi. Ovo može rezultirati brzim padom energije, što ostavlja umornim i gladnim ubrzo nakon obroka. Osim toga, visoki unos šećera može dugoročno dovesti do zdravstvenih problema poput pretilosti i dijabetesa tipa 2. 

Kroasani, krofne, lisnato tijesto sve su to poslastice kojima je teško odoljeti, ali također nisu idealan doručak. Ovi proizvodi često sadrže visoke količine zasićenih masti i šećera, a imaju nisku nutritivnu vrijednost. Konzumiranje takvih namirnica može dovesti do povećanja tjelesne težine i problema s probavom, a nedostatak vlakana može izazvati osjećaj gladi već ubrzo nakon obroka.

Jogurti sa okusima često sadrže velike količine dodatih šećera. Bolji izbor je grčki jogurt u koji možete dodati svježe bobičasto voće ili med. 

Izbjegavanje ove tri opcije za doručak može vam pomoći da započnete dan na zdraviji način. Umjesto njih, odlučite se za žitarice, svježe voće, orašaste plodove ili jaja. Takvi izbori osigurat će vam stabilan nivo energije i bolje zdravlje na duge staze.