U toku su radovi rekonstrukcije i sanacije unutrašnjeg i vanjskog dijela sportsko kulturno privrednog centra Mejdan, a prema riječima nadležnih, sveukupno će se u ovaj objekat uložiti više od milion maraka. 

Foto: Grad Tuzla

''U proteklom periodu je nabavljena i ugrađena staklena stijena iznad kuglane, koja zadovoljava EU standarde energetske efikasnosti, zamijenivši staru i dotrajalu strukturu. Vrijednost ove investicije iznosila 310.000,00KM, a sredstva su obezbijeđena iz Budžeta Grada Tuzle i Vlade Tuzlanskog kantona'', saopšteno je iz Grada Tuzla. 

Trenutno je u toku i završna faza radova na sanaciji stepeništa, platoa i odvodnih kanala vanjskog dijela objekta, gdje je smještena kuglana. 

Nabavljena je i instalirana sportska oprema koja zadovoljava međunarodne sportske standarde, omogućavajući održavanje međunarodnih utakmica najvišeg ranga takmičenja dvoranskih sportova, a vrijednost ove investicije je 270.000,00KM. 

''Instalirani su i pušteni u rad LED reflektori u velikoj i maloj dvorani SKPC Mejdan. U velikoj dvorani sada je dostupno 2000 luksa osvjetljenja, što je standard za međunarodne utakmice, dok mala dvorana ima 1500 luksa, što je dovoljno za sportske manifestacije nacionalnog nivoa takmičenja'', dodali su. 

Ova investicija značajno povećava energetsku efikasnost objekta i donosi uštede, a sredstva su obezbijeđena iz Budžeta Grada Tuzle i Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona. 

Na krovu sportskog centra postavljena je i puštena u rad fotonaponska elektrana od 10kW, čime se dodatno povećava energetska efikasnost objekta.

Značajna ulaganja će se nastaviti jer učešćem Grada Tuzla u Sinergy projektu međugranične saradnje sa Hrvatskom i Crnom Gorom, konkretno gradovima Vukovar, Tuzla i Herceg Novi, obezbijeđena su i dodatna sredstva od skoro milion maraka.

''Ova sredstva će biti uložena u nabavku i ugradnju cijele staklene stijene na sjevernom dijelu objekta Mejdan, dodatno unapređujući energetske standarde objekta'', saopšteno je.

Nastavlja se i ulaganje u sanaciju kuglane koja je oštećena plavljenjem objekta. Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK obezbijedilo je sredstva od oko 25.000,00 KM za nabavku i ugradnju LED rasvjete i spuštenih stropova.

U narednom periodu kao jedan od prioriteta Grada Tuzle bit će obezbjeđenje finansijskih sredstava za ugradnju kuglaških staza i opreme za funkcionisanje kuglane za nacionalna takmičenja.

''Sve ove investicije predstavljaju značajan korak ka modernizaciji i povećanju funkcionalnosti JP SKPC Mejdan, što će omogućiti gradu Tuzli da nastavi biti domaćin velikih sportskih i kulturnih manifestacija'', zaključili su nadležni.