Tjestenina s tikvicama i sirom je odlična ideja kad ne znate što biste kuhali i nemate puno vremena za pripremu jela. Ovaj recept bit će na stolu spreman za konzumaciju u svega 20 minuta, piše punkufer.hr.
Sastojci za 2 do 4 osobe:
1 kg tikvica
400 grama tjestenine po želji
400 grama cherry paradajza
100 grama sira parmezana
10 grama svježeg bosiljka
3 kašike maslinovog ulja
3-4 čena bijelo luka
sol i papar po želji
Priprema:
1. Skuhajte tjesteninu al dente, odnosno dvije minute kraće nego što piše u uputama na pakovanju.
2. Dok se tjestenina kuha, zagrijte jednu kašiku maslinovog ulja u tavi. Na ulju prepržite tikvice nasjeckane na komadiće veličine zalogaja. Pirjajte otprilike 5 minuta, a onda prebacite tikvice u zdjelu.
3. U istu tavu dodajte drugu kašiku maslinovog ulja, dodajte oprane i očišćene i prepolovljene cherry paradajziće, pa ih pirjajte oko tri minute.
4. Dodajte nasjeckani bijeli luk i pirjajte oko jedne minute.
5. U tavu stavite preostalu kašiku maslinovog ulja, skuhanu tjesteninu, prepirjane tikvice i naribani sir. Sve dobro promiješajte, posolite i popaprite po želji te pospite nasjeckanim bosiljkom.
6. U tjesteninu možete dodati i nekoliko kriški prepržene slanine.
7. Poslužite tjesteninu uz sezonsku salatu. Prijatno! (Tuzlanski.ba)