U ovom jednostavnom jelu nalaze sve one osnovne supstance koje su potrebne vašem tijelu: proteini, biljna vlakna, vitamini i minerali, polunezasićene masne kiseline.
Za pripremu ovog jela potrebno vam je oko 30 minuta, a ukus će premašiti sva vaša očekivanja.
Sastojci:
1 kg plavog patlidžana
1 glavica crnog luka
200 grama svježih gljiva po želji
1 jaje
300 ml jogurta
so i biber po ukusu
biljno ulje za prženje
Priprema:
1. Isjecite patlidžan po dužini na dva dijela, i izvadite sredinu patlidžana.
2. Propržite polovine patlidžana na biljnom ulju.
3. Gljive prokuhajte u slanoj vodi dok ne omekšaju i isjecite ih na male komade.
4. Isjeckajte luk i pržite ga na biljnom ulju dok ne porumeni.
5. Pomiješajte luk, gljive, pulpu patlidžana i sirovo jaje, so i biber po ukusu.
6. Popunite polovine patlidžana dobijenom smjesom.
7. Stavite patlidžan na podmazan pleh i pecite u zagrijanoj rerni na 180 stepeni 15-20 minuta.
8. Poslužite patlidžan sa prirodnim jogurtom.
Uživajte u ukusnom i zdravom obroku. Prijatno! (Tuzlanski.ba)