Odličan su izbor za dijete jer oguljene sadrže izuzetno malo kalorija i nimalo masnoća. Budući da sadrže veću količinu prirodnih šećera, dijabetičari ih moraju jesti s posebnim oprezom.
Nektarina nije samo slatka i ukusna voćka. Ona sadrži brojne hranjive sastojke koji gode imunitetu. Ovo slatko voće je odličan izvor karotena, kalija, flavonoida, prirodnih šećera, likopena i luteina. Spomenute fitohemikalije su posebno korisne u prevenciji srčanih bolesti i raka.
Pečene nektarine sa sladoledom
Sastojci
-4 nektarine
-8 kašičica maslaca
-8 kašičica smeđeg šećera
-1 limun/limeta
-4 kugle omiljenog sladoleda
Priprema
Nektarine operite pa ih raspolovite i izvadite košpice. Polovine položite u vatrostalnu ili keramičku posudu za pečenje.
Na svaku polovinu stavite kašičicu maslaca, pospite ih šećerom i pokapajte limunovim sokom.
Nektarine pecite u rerni na 180°C oko 15 minuta.
Poslužite tople uz kuglicu sladoleda.
Sa dna posude gdje su se pekle nektarine pokupite dobiveni karamel i prelijte ga po sladoledu i nektarinama. (Tuzlanski.ba)