Kad pomislite na doručak, imajte na umu palentu, i to spremljenu na ovaj način. Priprema ne traje dugo, a garantuje sjajan ukus kukuruznog griza.
Potrebni sastojci:
- 250 g palente
- 1 l vode
- maslac
- malo šećera i soli
Način pripreme
Skuhajte palentu tako da je odnos vode i palente 1:4 (1 kašika palente sa četiri puta većom količinom vode). Dok se smjesa kuha, mješajte do željene gustine. Kad skuhate smjesu, dodajte dvije kašičice maslaca, malo šećera i soli, pa tu smjesu rasporedite po plehu za pečenje. Stavite smjesu u zamrzivač, neka malo odstoji, da se stisne, potom modlicama napravite željene oblike. Kratko pecite sa svake strane dok ne dobije divnu zlatnu boju (trebaće vam dva minuta). Jelo služite uz jogurt, svježe voće i malo meda. (Tuzlanski.ba/Blic)