Ova poslastica se lako pravi, a idealna je uz čaj ili kafu...
Sastojci
- 225 g putera
- 225 g šećera
- 225 g brašna
- kašičica praška za pecivo
- 4 jajeta
- narendana kora jednog limuna
Preliv
- sok 1 1/2 limuna
- 90 g šećera
Priprema
1. Rernu zagrijte na 180 stepeni.
2. Umutite omekšali maslac sa 225 g šećera dok ne dobijete kremastu svijetlu smesu. Zatim dodajte 4 jajeta, jedno po jedno. Dodajte prosijano brašno, prašak za pecivo i na kraju koru limuna. Sve dobro izmješajte dok se ne dobije homogena smjesa. Sipajte pripremljenu smjesu u podmazan pleh i poravnajte kašikom.
3. Pecite u zagrijanoj rerni oko 50 minuta, a provjerite čačkalicom da li je dobro pečeno.
4. Dok se kolač hladi, pomiješajte sok od 1 1/2 limuna i šećer. Izbockajte kolač čačkalicom i prelijte pripremljenim prelivom. Neka kolač bude u plehu dok se potpuno ne ohladi. (Tuzlanski.ba/Stvarukusa)