Iako ljeto polako izmiče, sladoled je poslastica koju nikad ne odbijamo.
Ukoliko ste ljubitelj kafe imamo za vas ukusan i osvježavajući desert sa moćnim ukusom kafe!
Sastojci:
300 mililitara sveže pripremljene i ohlađene kafe
150 grama indijskog oraha
200 mililitara kokosovog mlijeka
1 kašika kakaa u prahu
1 kašika javorovog sirupa ili meda
2 kašike ekstrakta vanile
malo soli
čokolada za kuhanje
1 kašika kokosovog ulja
Način pripreme:
Prije nego što počnete da pripremate sladoled, stavite indijske orahe u ključalu vodu i pustite da stoje 3-4 sata, sve dok ne omekšaju. Pre upotrebe iscijedite vodu i isperite ih.
Stavite kafu u blender dodajte indijske orahe, kokosovo mlijeko, kakao, javorov sirup, vanilu i so. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu, koju ćete zatim sipati u kalupe za sladoled. Poslije sat vremena dodajte drveni štapić i ostavite kalupe u zamrzivač 6-8 sati.
Prije serviranja, rastopite čokoladu za kuhanje sa kokosovim uljem. Kada uklonite sladoled iz kalupa, potopite u otopljenu čokoladu i pospite komadićima čokolade i kokosa. (zenskimagazin.rs)