Foto: Tuzlanski.ba

Recept za najsočniju pitu od kokosa i limuna...

Sastojci:

Prhko tijesto:

- 100 g oštrog brašna

- 100 g glatkog brašna

- 100 g maslaca

- 1 jaje

- prstohvat soli

- hladna voda

Nadjev:

- 180 g kokosa

- 120 g maslaca

- 3 jaja

- 150 g šećera

- vanilija

- 1 limun (korica)

- pola limuna (sok)

Postupak:

Pomiješajte oštro i glatko brašno te dodajte sol. Maslac utrljajte u brašno da dobijete smjesu nalik krušnim mrvicama, dodajte jaje te zamijesite tijesto. Ako vam je smjesa presuha, dodajte malo hladne vode.

Tijesto zamotajte u vrećicu i ostavite u hladnjaku minimalno 30 minuta.

Razvaljajte tijesto i premjestite u namašćen i pobrašnjen kalup (dimenzija otprilike 30x20cm) te pecite na 180°C oko 10 minuta, samo da se lagano stvori korica.

Za nadjev maslac otopite i prelijte preko kokosa te promiješajte da kokos upije maslac.

Razmutite jaja, dodajte vaniliju i šećer te izmiksajte da jaja dobiju volumen. Umiješajte u kokos, dodajte limunov sok i koricu te dobro promiješajte da se sastojci povežu. Izlijte na napola pečeno tijesto te pecite još 30 minuta na 170°C.

Savjet: Za dodatnu dozu 'dekadencije' pitu prelijte čokoladnom glazurom. Pitu možete ispeći i u okruglom kalupu promjera 28cm. (Tuzlanski.ba/Blogu Sweetheart)

pita-od-kokosa-s-limunom-sweetheartsweetscom