"To su jako vrijedni radnici, nevjerovatno motivisani"

Njemački poduzetnik: Imam 70 radnika iz BiH, vrijedni su, plaćam ih kao Nijemce
Foto: Ilustracija

Matthias Regner (60), njemački građevinski poduzetnik priznaje da bez radnika iz Bosne i Hercegovine ne bi mogao da prihvati ni polovinu poslova koje dobija. U firmi koja broji 130 radnika, njih 70 je iz Bosne i Hercegovine.

Nedostatak radnika na tržištu rada uslovila je njemačke poduzetnike da radnike potraže u drugim zemljama. I Regner je počeo sa tom praksom, i kaže da je trenutno zadovoljan:

"To je i razlog zašto sam zaposlio 70 radnika iz BiH", kaže Regner, koji se nalazi na čelu "Projektbau Matthias Regner GmbH".

Naime, kaže da je prije sedam godina zaposlio prve radnike iz istočne Evrope. Kasnije je svoju potragu za radnicima proširio na područje Zapadnog Balkana.

"To su jako vrijedni radnici, nevjerovatno motivisani. Evo, više od polovine mog tima dolazi iz BiH, imaju iste plate i socijalne benefite kao i njihove njemačke kolege. I zaista, svoj posao rade veoma profesionalno, motivisano”, kaže Regner za njemački Bild.

Prema njegovim riječima, građevinci u Njemačkoj provode tri, četiri sedmice, a onda imaju sedmicu odmora kod kuće. To je poslovni aranžman koji svima odgovara: i njemu, i radnicima.

"Naravno, i dalje će mi trebati novih radnika. Evo, upravo očajnički tražim poslovođu koji tečno govori i njemački i njihov jezik”, kaže Regner.

On priznaje da je građevina težak posao od kojeg mladi danas bježe. Ali, to je ujedno i posao koji je nevjerovatno isplativ, što bi ga trebalo učiniti atraktivnijim za mlade.