Doručak s kojim ćete biti siti do podneva, a ne zahtijeva mnogo vremena
Foto: Tuzlanski.ba

Zobena kaša obiluje prehrambenim vlaknima koja potiču probavu, uravnotežuju šećer u krvi i jačaju imunitet te se nameće kao izvrsna ideja za doručak.

Napravite zobenu kašu s dodatkom mlijeka

Vjerovatno ste čuli da je zobena kaša odličan doručak koji tijelo čini sitim sve do ručka. To je istina, ali samo ako je skuhate s nekim izvorom proteina poput mlijeka, a ne u vodi. Ako vam klasično kravlje mlijeko nije po volji, upotrijebiti možete i sojino. Svakako, na raspolaganju vam je i bademovo mlijeko ili ono od lješnjaka, ali ono ima manje bjelančevina pa u kašu svakako dodajte i nešto orašastih plodova.

Napravite sebi kremastu teksturu kaše

Ako želite da zobena kaša ima kremastu teksturu, zob stavite u lonac tek kad tekućina zavrije. S druge strane, ako želite da se zob osjeti ''pod zubom'', ubacite je u hladnu tekućinu i tek onda stavite na peć. Također ne zaboravite miješati. Što više miješate, to će zob ispuštati veću količinu škroba i dati vam kremastiju teksturu kaše.

Ne zaboravite dodati sol

Bez obzira na to kuhate li slanu ili slatku kašu, potrebno je dodati prstohvat soli u tu kulinarsku kreaciju. Učinite to na početku kuhanja kako biste napravili kašu tostirana i orašasta okusa, a ne dosadnu i ljepljivu splačinu. Ako sol dodate pri kraju kuhanja, dobit ćete kašu neugodna slana okusa.

U gotovu kašu možete dodati komadiće banane, jabuke, kruške ili bobičastog voća. Na raspolaganju su vam aromatični dodaci poput cimeta ili rogača, komadića tamne čokolade ili orašasti plodovi. (punkufer.hr)