Lahmacun je popularno jelo u kuhinji Bliskog Istoka i Mediterana, a posebno u Turskoj, Jermeniji i Siriji. Zbog svog izgleda često se naziva i „turskom pizzom“, iako se po sastojcima dosta razlikuje od klasične pizze. 

Da li ste probali 'tursku pizzu'? Recept zbog kojeg ćete zaboraviti na klasičnu
Foto: photostockeditor

Lahmacun se kao i klasična pizza peče u pećnici i može se služiti kao brza hrana ili užina. Često se servira sa dodatkom svežeg povrća kao što su krastavci, paradajz i limun.

Međutim, dok se za pizzu obično koriste razne vrste sireva i preliva, lahmacun se obično pravi samo sa mesom i začinima. Također, tijesto za lahmacun je obično tanje i hrskavije u poređenju sa tradicionalnom pizzom.

Donosimo vam recept za ovu zanimljivu ''pizzu'':

Sastojci za tijesto:

- 250 g brašna
- 1 kašika kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1/2 kašičice soli
- 150 ml toplog mlijeka
- 2 kašike maslinovog ulja

Sastojci za fil:

- 250 g mljevenog mesa (najčešće junetina ili mješavina junetine i jagnjetine)
- 1 crvena paprika, sitno sjeckana
- 1 glavica crnog luka, sitno sjeckana
- 2 riježnja bijelog luka, sitno sjeckana
- 1 paradajz, sitno sjeckan (ili 2 kašike paradajz pirea)
- 1 kašičica kvasca
- 1/2 kašičice mljevenog crnog bibera
- 1 kašičica mljevenog kumina
- 1/2 kašičice crvene paprike
- so po ukusu
- 1/4 šolje sjeckanog peršuna 

1. Priprema

Priprema tijesta:

1. U maloj posudi, pomiješajte kvasac, šećer i toplo mlijeko. Ostavite da odstoji 10 minuta, dok se kvasac ne aktivira i smjesa ne postane pjenasta.
2. U velikoj posudi, pomiješajte brašno i so. Napravite udubljenje u sredini i dodajte aktivirani kvasac i maslinovo ulje. Mijesite tijesto dok ne postane glatko i elastično, oko 5-7 minuta. Ako je tijesto previše ljepljivo, dodajte malo brašna.
3. Pokrijte tijesto krpom i ostavite da se diže na toplom mjestu oko jedan sat, ili dok se ne udvostruči u zapremini.

Priprema fila:

1. U velikom tiganju, zagrijte malo ulja i dodajte crni luk, pa pržite dok ne omekša.
2. Dodajte bijeli luk i mljeveno meso. Dinstajte dok meso ne dobije smeđu boju i ne bude skuhano.
3. Dodajte crvenu papriku, paradajz (ili paradajz pire), kumin, crvenu papriku, so i biber. Kuhajte još 5-7 minuta, dok se svi sastojci ne sjedine. Po želji, dodajte sjeckani peršun.
4. Ostavite fil da se ohladi prije nego što ga nanesete na tijesto.

Formiranje

1. Kada je tijesto nadošlo, prebacite ga na blago pobrašnjenu površinu i podijelite na 4-6 loptica (zavisi od veličine lahmacuna koji želite).
2. Svaku lopticu rastanjite oklagijom u tanke krugove, otprilike 1-2 mm debljine.
3. Na svaku razvučenu koru ravnomjerno rasporedite fil, ostavljajući malo prostora do ivice.
4. Stavite lahmacun na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 220°C oko 10-12 minuta, ili dok se korica ne zapeče i fil ne postane zlatnosmeđ.

Serviranje:

Lahmacun je najukusniji dok je još vruć, preliven svježim limunovim sokom ili sa jogurtom kao prilogom. Možete ga poslužiti i sa svježim povrćem, kao što su paradajz, krastavci i crveni luk.

Kada završite sa pripremom, uživajte u svojoj ''turskoj pizzi''.