Ceste FBiH u okviru projekta izgradnje ceste Tuzla (Drežnik) - Šićki Brod grade i kružnu raskrsnicu Lipnica na ovoj dionici.

Projekat izgradnje ceste Tuzla-Šićki Brod: Traži se izvođač radova na kružnoj raskrsnici Lipnica
Foto: ekapija.com | Projekat cesta FBiH

Ovom povodom je raspisan tender za izvođača radova na dovršetku izgradnje ove raskrsnice u vrijednosti od 711.025 KM bez PDV-a.

Rok izvođenja radova je 150 kalendarskih dana od dana uvođenja izvođača u posao, a prema dinamici koja je utvrđena tenderskom dokumentacijom. Radovi nisu podijeljeni na lotove.

Postojeće stanje raskrsnice

Kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, raskrsnica se nalazi na magistralnoj cesti M4 na dionici Tuzla (Drežnik) - petlja Šićki Brod km2+508,50 u naselju Lipnica. Prvobitnim projektom je predviđena klasična raskrsnica u nivou, te je u toku gradnje uočeno da je potrebno napraviti novo saobaraćajno rješenje koje bi povećalo sigurnost i bezbjednost učesnika u saobraćaju, piše eKapija.

"Magistralna cesta se ukrštava sa lokalnom saobraćajnicom, a osim toga predviđena je i gradnja mosta. Gradnjom mosta i spojem sa novoprojektovanom kružnom raskrsnicom ostvariće se planirana komunikacija TE Tuzla i magistralne ceste. Centralni kolektor i sistem odvodnje je već izgrađen, te je novo rješenje prilagođeno već izvršenim radovima" - dodaje se.

Opis projektnog rješenja

Novim projektnim rješenjem je predviđena izgradnja turbo kružne raskrsnice. Turbo kružna raskrsnica je kanalisirana dvotračna kružna raskrsnica sa spiralnim tokom kružnog kolnika, na kojega se priključuju tri (četiri – kada se izgradi most za TE tuzla) priključne ceste, a vozni trakovi su međusobno odvojeni uzdignutim razdjelnim elementima (delineatorima) koji spriječavaju promjenu voznog traka (preplitanje saobraćajnih tokova) na kružnom kolniku.

Glavna prednost turbo kružnog raskršća u usporedbi sa standardnim dvotračnim kružnim raskršćem s dvotračnim ulazima i izlazima je:

- manji broj konfliktnih tačaka križanja: što je postignuto smanjenjem broja saobraćajnih tokova koji se ukrštaju.

- nepostojanje konfliktnih tačaka preplitanja u kružnom kolniku: što je postignuto odvojenim vođenjem nekih prometnih tokova na ulazu u kružno raskršće, unutar kružnog raskršća i na izlazu iz kružnog raskršća.

Rok za prijavu je 25.09.2024. do 12:00 sati.

Ostale detalje nabavke pogledajte OVDJE.