Pod motom “Prva pomoć i sport” širom svijeta danas se obilježava Svjetski dan prve pomoći. Cilj je podizanje svijesti o važnosti poznavanja i pružanja prve pomoći na sportskim manifestacijama, takmičenjima i treninzima.

CK FBiH: U prošloj godini osposobljeno više od 38.000 građana iz pružanja prve pomoći
Foto: Crveni križ FBiH | Pružanje prve pomoći

Poseban akcenat stavljen je na značaj prve pomoći na sportskim terenima upravo zbog Ljetnih Olimpijskih igara 2024, koje su održane u Francuskoj, a gdje su timovi prve pomoći Crvenog križa imali značajnu ulogu te su bili odgovorni  za zdravlje kako učesnika tako i posjetilaca.

Inače, Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC) je vodeći svjetski učitelj i pružatelj prve pomoći više od 100 godina.

Prva pomoć je osnovna vještina koja može pružiti učinkovite i brze intervencije kako bi se smanjile povrede i patnja te poboljšale šanse za preživljavanje osobe u odreðenoj situaciji.

Inače, u skladu sa najnovijim međunarodnim standardima, Crveni križ Federacije BiH konstantno radi na prilagođavanju programa obuka i materijala te jačanju i edukaciji svog kadra u ovoj oblasti.

''Samo u prošloj godini Crveni križ Federacije BiH osposobio je više od 26.000 vozača iz pružanja prve pomoći. Educirano je oko 2.000 radnika, a kroz radionice, predavanja i treninge educirano je više od 10.000 učenika osnovnih i srednjih škola.

Također, tokom prošle godine certificiran je još 131 predavač instruktor ljekar i volonter iz prve pomoći. Među njima je veliki broj ljekara različitih specijalizacija, medicinskih sestara i tehničara koji su uključeni u program prve pomoći.

Posebno smo ponosni na naše predavače volontere, koji godinama ulažu svoje vrijeme i kapacitete u sticanje novih znanja i vještina, kako bi pravovremeno mogli djelovati ali i educirati lokalno stanovništvo'', kazao je Daniel Tučić, sekretar Crvenog križa Federacije BiH.

Treba istaći i da će širom Federacije danas biti organizirane pokazne vježbe iz pružanja prve pomoći te edukacije građana iz kardiopulmonalne reanimacije i upotrebe AED-a.