Brzi kolač "na čaše": Recept za skromni i fini desert od jabuka, griza i oraha
Foto: Tuzlanski.ba

Čak se i oni koji obožavaju eksperimentirati s novim i kompliciranim desertima ponekad zažele tradicionalnih jednostavnih kolača čija priprema ne traje dugo.

Jedan od njih je i ovaj starinski kolač od jabuka, griza i orahe. S obzirom na to da se radi o receptu "na čaše", za ovaj kolač ne treba vam vaga nego obična čaša ili šoljica zapremnine 2 dcl.

 Sastojci:

- 2 jaja

- 1 čaša šećera

- 1 čaša griza

- 1 čaša mljevenih oraha

- ½ čaše oštrog brašna

- ½ čaše ulja

- ½ čaše mlijeka

- ½ male kašikice cimeta

- 2 jabuke srednje veličine

Priprema:

1. Jabuke ogulite, operite i naribajte. U jednoj posudi pomiješajte brašno, griz, orahe i cimet.

2. U veću posudu stavite jaja i šećer pa miksajte ili dobro umutite pjenjačom. Ubacite ulje i sjedinite sa smjesom pa zatim dodajte mlijeko. Kada ste dobro umutili ulje i mlijeko, dodajte naribane jabuke pa promiješajte. Na kraju u smjesu ubacite mješavinu preostalih suhih sastojaka i sve sjedinite.

3. Kalup po želji premažite uljem ili maslacem i posipajte oštrim brašnom. Ulijte smjesu u kalup i pecite oko 40 minuta na 180 Celzijevih stepeni. Kada se kolač odvoji od rubova kalupa i poprimi lijepu tamnu zlatnožutu boju na vrhu, probodite ga čačkalicom ili nožem i ako na njima nema mokrih ostataka tijesta, kolač je gotov i možete ga izvaditi iz rerne. (zadovoljna.hr)