Kad bi se bojali da će izgubiti mobitel koji im je toliko važan, mnogi bi dobro razmislili hoće li ga koristiti dok su za volanom.

Mobitel ili vozačka? Ova zemlja bi mogla uvesti trajne sankcije oduzimanja mobitela tokom vožnje
Foto: Freepik

Korištenje mobitela tokom vožnje gotovo je nerješiva enigma većine država s razvijenom cestovnom mrežom. Opasnosti su velike, dešavaju se nesreće, vozači se kažnjavaju za korištenje mobitela, ali čini se da je sve to – preblago. No, jedna država, ili pokrajina, sada je spremna razmatrati radikalnu mjeru, piše HAK Revija

Naime, sljedeći mjesec je planiran sastanak svih odgovornih institucija za sigurnost na cestama u Zapadnoj Australiji, a jedna od tema će biti i trajno oduzimanje mobitela vozačima koji budu uhvaćeni u korištenju uređaja tokom upravljanja vozilom, prenosi Tuzlanski.ba.

Do ovoga je došlo nakon što je broj saobraćajnih nesreća u toj državi, od početka godine, dostigao najviši stepen u posljednjih osam godina, pri čemu je do sada poginulo 118 osoba. Radikalne okolnosti očigledno zahtijevaju i radikalne ideje, a vidjet ćemo hoće li se ovaj prijedlog konkretizirati u obliku nekog novog zakona. Bivši predsjednik Vijeća za sigurnost cestovnog prometa Murray Lampard jedan je od onih koji podržavaju ideju o oduzimanju mobitela.