Novi EX90 ima najnoviju generaciju sigurnosne tehnologije koja  uključuje nadzor vozača. 

Kreiran novi zvučni signal: Evo na šta će vozači Volvo automobila biti upozoreni
Foto: Unsplash | Volvo

Moderni automobili šalju zvučne signale za gotovo sve što se događa na cesti.

Upozorit će vas ako pređete svoju prometni traku a niste uključili žmigavac, ako vam je netko u mrtvom uglu, ako stavite nešto na zadnje sjedipte, ako zaboravite svoj telefon, ako su vam prozori spušteni ili je nešto iza vas, ako ne gledate na cestu, ako se mijenja ograničenje brzine, ako vozite brže od ograničenja brzine

Međutim Volvo, koji je već dugo inovator u tehnologiji zvučnih signala, misli da tu nije kraj i ima novu zvučnu obavijest. Volvo EX90 davat će zvučni signal ako neprekidno gledate u cestu ispred sebe, piše HAK revija

Tačno ste pročitali. I ne, nije glupo. Kao i mnogi od ovih zvučnih signala, zapravo je prilično pametno jer novi EX90 ima najnoviju generaciju sigurnosne tehnologije koja uključuje nadzor vozača.

"Napravili smo mnogo istraživanja. Dakle, ako vam je otprilike 80% fokusa na cesti, to je normalno", rekla je Elsa Eugensson, viša menadžerica Volva za napredne sisteme pomoći vozaču.

"Ako ste ispod 60 %, onda ste vjerovatno rastreseni i provodite premalo vremena gledajući cestu. Ako ste više od 90% fokusirani na cestu, onda već zurite, što bi moglo značiti da imate kognitivnu distrakciju. Možda razmišljate o nečem drugom, o nečemu što se događa u vašem životu", pojasnila je. 

To već ima smisla. Većini ljudi pogledi malo odlutaju dok voze. Kada se zagledate ravno ispred sebe bez pomicanja očiju, to obično nije znak da ste fokusirani na saobraćaj.

Eugensson kaže da kada automobil otkrije da ste fokusirani na cestu manje od 60% ili više od 90% vremena, pokrenut će upozorenje. Prvi će zvuk biti lagan, a automobil će to pojačati ako ne odgovorite.