''Poseban apel upućujemo onima koji zloupotrebljavaju genocid u Srebrenici i UN rezoluciju prikupljajući jeftine političke poene'', navode iz udruženja. 

Udruženja Srebrenice apeluju da se u izbornoj kampanji  političari suzdrže zloupotrebe genocida
Foto: Arhiva

Udruženja iz Srebrenice naglašavaju kako smo svjedoci svakodnevnih javnih negacija počinjenog genocida i drugih ratnih zločina u BiH. Iz Srbije i Hrvatske svakodnevno se negiraju sudski utvrđene činjenice, te se revizijom pokušava u državni sistem BiH implementirati lažni narativ, drugačiji od onog što je utvrdio haški Tribunal.

''Pozivamo sve političke subjekte da se u predstojećoj političkoj kampanji suzdrže od zloupotreba genocida i drugih ratnih zločina počinjenih u BiH'', poručili su iz udruženja. 

Za vrijeme izbornih kampanja, politički subjekti trebali bi da se natječu u tome kako i na koji način mogu pomoći u progonu ratnih zločinaca, pronalasku masovnih grobnica i zaštiti žrtava, bez obzira na to što se radi o lokalnim izborima.

''Poseban apel upućujemo onima koji zloupotrebljavaju genocid u Srebrenici i UN rezoluciju prikupljajući jeftine političke poene'', navode iz udruženja. 

Udruženja očekuju da svi politički subjekti ponude rješenje kako će ukinuti nastavne programe u entitetu RS, gdje su Radovan Karadžić i Ratko Mladić prikazani kao heroji, kako riješiti procesuiranje stotina zločinaca sakrivenih u Srbiji i Hrvatskoj, kako zaustaviti BiH pravosuđe koje radi sve suprotno od onoga dokazanog u Hagu, te kada će se podići prve optužnice za opsadu Sarajeva, Goražda, Bihaća, odnosno kada će se pozvati na međunarodno pravo i naslijeđe dva UN suda.

''Političke kampanje su možda prilika da slobodni ljudi iskažu svoje mišljenje o navedenim problemima i izazovima s kojima se susrećemo. Sve drugo je politizacija i zloupotreba genocida i drugih ratnih zločina u BiH'', zaključuju iz udruženja.