Foto: Tuzlanski.ba

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine danas se održava peta po redu Povorka ponosa pod sloganom ''Volim da se ne bojim''.

Nekoliko stotina građana okupilo se u 16 sati kod Historijskog muzeja BiH odakle su u 18 sati krenuli ka Narodnom pozorištu. Uz transparente sa nazivima ''Oduvijek smo bili tu''; Ruku pod ruku za mir''; Oslobodimo institucije od homofobije'', poručili su da žele slobodno živjeti i voljeti.

U 19 sati će početi dvosatni program tokom kojeg će se učesnicima obratiti organizatori. Cilj je govoriti o svakodnevnim problemima kroz koje prolaze LGBTQ osobe s posebnim fokusom na nasilje.

''Nasilje može ostaviti dugotrajne psiho-fizičke posljedice, stoga je ključno poticati otvorenu komunikaciju o njemu, te poduzeti korake za zaštiti preživjelih i prevenciju budućeg nasilja. Otvoren dijalog o nasilju potiče svijest i potrebne društvene promjene koje teže ka slobodnijem i sigurnijem životu za sve'', kazali su ranije.

Peta Bh. povorka ponosa bavi se temom nasilja nad LGBTIQ+ osobama u Bosni i Hercegovini, odnosno teži približiti društvu koliko nasilje utječe na svakodnevno življenje slobodnog i autentičnog života LGBTIQ+ osoba.

''Ne umanjujući prisustvo nesigurnosti, straha i nasilja u cjelokupnom društvu, cilj nam je potaknuti dijalog i probuditi društvo kako bismo zajedno propitivali prostore gdje smo normalizovali određene oblike nasilja, te osvijestiti LGBTIQ+ zajednicu da jasnije prepozna nasilje,  kao i da shvate da u svojim iskustvima nisu sami'', riječi su organizatora.