Dodik se opet oglušio na upozorenja koja stižu iz Ambasade SAD-a u BiH.

Milorad Dodik: BiH nije naš identitet ni država, ona je naše moranje
Foto: Youtube (Screenshot) | Milorad Dodik

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik govorio je danas u Stričićima kod Banje Luke o jedinstvu srpskog naroda te je opet uputio poruke o samostalnosti entiteta.  

Iako je prije nekoliko dana tvrdio da nikada nije govorio o secesiji, danas je ponovo zaprijetio istom. Kazao je da će, ukoliko bude donesena odluka da imovina pripada Bosni i Hercegovini, RS donijeti odluku o samostalnosti. "Neće vam pomoći ni direktor CIA-e", poručio je.

Kaže da svi koji su danas okupljeni u selu pored Banje Luke povodom održavanja kulturno-umjetničkog programa "Snaga jedinstva" neće odustati od ideja koje imaju. 

"One su poznate i nećete nas zaustaviti pričom kako imamo neku lošu retoriku, ili da govorimo nešto o prošlosti. Bacite tu prošlost. BiH nije naš identitet, naš identitet je Republika Srpska i Srbija. Naš identitet ne može i ne treba nikada da bude BiH. Ako nam dirnete imovinu i ako vam padne na pamet da ste, možda jaki i da ste odlučili da imovina pripada BiH, Srpska će donijeti odluku o samostalnosti", poručio je Dodik. 

Dodao je da je “ponosan na to što se u okviru manifestacije ‘Kočićev zbor’ ne nalazi zastava Bosne i Hercegovine”, ponovivši, po ko zna koji put, da BiH nije “njegova država”. 

“Ponosan sam ovdje, kao što vidite, ovdje je državna zastava Srbije, nije Bosne i Hercegovine. Ono što moramo reći jeste da BiH nije naša država. Ona je naše moranje. BiH je nešto što smo mi pokušali da gradimo Dejtonskim sporazumom. Ali BiH – dejtonska BiH – silnim intervencijama stranaca, koji su bili servilni prema onome što muslimani traže BiH, razbila je tu BiH. Ta BiH ne postoji. Ta BiH nije ni živjela", kazao je Dodik.