U Tuzli za 24 sata potvrđeno 35 slučajeva zaraze koronavirusom
Foto: Tuzlanski.ba

U Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetsko – kliničkog centra Tuzla u posljednja 24 sata testirana su 283 uzorka, a COVID-19 je potvrđen kod 47 osoba što predstavlja rekordan broj zaraženih u jednom danu od početka pojava epidmije kada je u pitanju Tuzlanski kanton.

Ukupno sa današnjim Tuzlanski kanton broji 398 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom. Od ovog broja 35 pacijenata je zbog zaraze koronavirusom hospitalizirano je u UKC-u Tuzla od čega su trenutno dva pacijenta priključena na respirator.

Broj pozitivnih osoba koje se nalaze u kućnoj izolaciji iznosi 363 dok je 331 osoba pod zdravstvenim nadzorom.

U Tuzlanskom kantonu do sada je evidentirano ukupno 17 smrtnih slučajeva.

Kako je saopćio Krizni štab Ministarstva zdravstva TK u posljednja 24 sata evidentirana su nova dva smrtna slučaja.

U pitanju je jedan muškarac srednje životne dobi i jedan muškarac starije životne dobi. Jedan je sa područja Kalesije dok je drugi premunili sa područja Tuzle. Kako je saopćeno u pitanju su osobe s komorbiditetom.

Od početka pojave koronavirusa u Tuzlanskom kantonu do danas je zvanično zabilježeno 550 slučajeva zaraze koronavirusom.

Najviše novootkrivenih slučajve zaraze koronavirusom je zabilježeno u Tuzli 35, zatim sedam slučajeva na području Kalesije, u Banovićima i Spani su evidentirana po dva slučaja infekcije COVID-19 dok je jedan slučaj evidentiran u Živinicama.

Nadležni apeluju na sve građane da nose maske, drže fizičku distancu od najmanje 1,5 metara i često peru ruke. Za sada još nije poznato hoće li Krizni štab Tuzlanskog kantona zbog pogoršane epidemiološke situacije donositi nove mjere i odluke. (Tuzlanski.ba)