Nabavljena mašina će olakšati i unaprijediti praktični dio rada učenika ove škole.

Podsticaj učenicima: Mašinskoj školi u Tuzli uručena CNC mašina vrijedna 7 hiljada maraka
Foto: Ministarstvo obrazovanja i nauke TK | Prezentacija CNC mašine

Povodom obilježavanja Dan Mješovite srednje saobraćajne škole i Mješovite srednje mašinske škole u Tuzli, ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović prisustvovao je svečanim sjednicama i razgovarao sa učenicima i profesorima ovih obrazovnih ustanova koje već decenijama imaju prepoznatljivu ulogu i mjesto u društvu.

Uz čestitke i želje za uspjehom u novoj školskoj godini i učenicima i profesorima, ministar Omerović je iskoristio prigodu sa razgovor o unaprjeđenju nastavnog procesa kroz praksu učenika i opremanje škola najsavremenijim mašinama. 

„Mi pridajemo veliku pažnju praktičnoj nastavi. Shodno tome smo kroz program kapitalnih izdataka odobrili 7000 KM za nabavku CNC mašine na kojoj će učenici učiti da rade a potom slijedi njihov odlazak na praksu u privredne subjekte. Ovdje u školi će dobiti osnove kako sa ovim mašinama raditi kako bi na praksi mogli da uče sa složenijim mašinama i mehanizmima. Cilj svega je da naši učenici kada završe srednju školu budu spremni da učestvuju na tržištu rada i da im kod poslodavca ne bude potrebna dodatna obuka nego samo uvodni dio koji je neophodan“, kazao je ministar Omerović.

Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona finansiralo je nabavku CNC mašine za edukaciju u Mašinskoj školi, a svečanost je bila prilika za prezentaciju mašine koja će olakšati i unaprijediti praktični dio rada učenika ove škole.

Prema riječima direktora Mašinske škole Nedžada Imamovića trenutno sarađuju sa 30 privrednih subjekata sa kojima su potpisali ugovore i gdje će učenici i obavljati praktičnu nastavu. 

JU Mašinska srednja škola postoji od 1926. godine a ove godine nastavlja obrazovati mašinske tehničare kao i dio stručnih zanimanja poput zavarivača, automehaničara dok su dijagnostičari jedno od najatraktivnijih zanimanja među učenicima.

Pored toga, u ovoj se školi obrazuju instalateri centralnog grijanja i vodoinstalateri dok tehnička škola obrazuje CNC operatere.

Riječ je o izuzetno atraktivnom zanimanju za koje veliki broj poslodavaca pokazuje interes, rečeno je ovom prilikom.