Gradonačelnica Sarajeva prethodno je osudila "bilo kakav čin koji jednostrano prikazuje patnje jednog naroda, dok se paralelno ignoriše genocid u Gazi i tragedija koju palestinski narod prolazi".

Otkazan prijem u organizaciji ambasade Izraela u BiH kojim se želio obilježiti 7. oktobar
Foto: Hotel Europe

Prijem u organizaciji Ambasade Izraela u Bosni i Hercegovini povodom 7. oktobra i napada Hamasa koji je trebao biti održan u sarajevskom hotelu Europe otkazan je.

"Kompanija 'Aluminij Industries' Mostar je prije desetak dana rezervisala jednu manju salu u našem hotelu. Tada nam je tek kazano da se radi o poslovnom sastanku. Međutim, danas smo iz medija saznali šta bi se ustvari trebalo dešavati u sali i nakon sugestija i instrukcija koje smo dobili iz sigurnosnih službi BiH, odlučili smo otkazati ovaj događaj“, naveli su iz hotela Europe.

Ambasada Izraela i Privredna komora države Izrael u BiH u Sarajevu su planirali organizirati prijem povodom godišnjice napada Hamasa na Izrael, koji se dogodio 7. oktobra prošle godine. Nerezidentna ambasadorica Izraela za BiH i Albaniju Galit Peleg zakazala je prijem u hotelu Europe za utorak 15. oktobra.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić saopštila je u srijedu da je iz medija saznala "da ambasada Izraela u našem Sarajevu namjerava organizovati izložbu i prijem povodom 7. oktobra i terorističkog akta Hamasa“.

       

"Osjećam obavezu da javno osudim bilo kakav čin koji jednostrano prikazuje patnje jednog naroda, dok se paralelno ignoriše genocid u Gazi i tragedija koju palestinski narod prolazi“, navela je ona.

Dodala je da je Izrael, nakon napada, odgovorio ubijanjem preko 41.000 ljudi, uključujući žene, djecu, starije i nemoćne, dok su milioni ljudi raseljeni.

„Ubijanje nedužnih civila, bez obzira na to s koje strane dolazilo, mora se osuditi, ali organiziranje ovakvih događaja, dok se trenutno dešavaju nebrojene ljudske tragedije u Gazi, predstavlja moralni paradoks i šalje poruku indiferentnosti prema nevinim žrtvama. U najmanju ruku je to provokacija gradu koji je preživio najstrašnija stradanja, kakvo je naše Sarajevo“, istakla je Karić.

Dodala je da je umjesto toga mnogo potrebnije pozvati na zaustavljanja nasilja, pružanje humanitarne pomoći i obnovu mira, te je pozvala one koji su odlučili ustupiti prostor u ovu svrhu da preispitaju svoju odluku.