Dok je nekada potraga za daljinskim bila uobičajena scena, danas se sve više oslanjamo na tehnologiju u svom džepu koja pruža brže i efikasnije rješenje.

Bez panike zbog izgubljenog daljinskog: Mobitel je sve što vam treba
Foto: Pixabay | Napredak tehnologije

Nije novost da se daljinski upravljač često zagubi u kući, postajući predmet spontanih potraga koje angažuju sve ukućane.

Bilo da je zaboravljen između jastuka na kauču, skriven ispod stola ili "nestao" negdje u drugom dijelu sobe, ovakve situacije nisu rijetkost u mnogim domaćinstvima. Ove male svakodnevne avanture postale su gotovo simbol moderne porodice.

Međutim, s obzirom na to da tehnologija neprestano napreduje, gubljenje daljinskog upravljača više ne mora biti razlog za stres. Današnji pametni telefoni mogu preuzeti funkciju daljinskog upravljača zahvaljujući različitim aplikacijama koje omogućavaju kontrolu nad televizorima, muzičkim uređajima, pa čak i pametnim kućnim uređajima.

Mnogi noviji modeli televizora i drugih uređaja dolaze s ugrađenim Wi-Fi ili Bluetooth mogućnostima, omogućavajući povezivanje s mobilnim uređajima. Tako, čak i kada se fizički daljinski "izgubi", mobitel pruža praktično rješenje na dohvat ruke.

Da bi ste koristili mobitel kao daljinski upravljač za pametne televizore koje pokreće Android TV ili Google TV operativni sistem sve što vam je potrebno jeste aplikacija po imenu Remote Control for Android TV.

Ova aplikacija je dostupna je za mobilne telefone koji koriste Android operativni sistem verzije 4.4 ili noviji. U besplatnoj verziji ćete povremeno viđati reklame i nećete moći da koristite glasovne komande i virtuelnu tastaturu, a ukoliko vam ova ograničenja previše smetaju možete da kupite Pro verziju i otključate pun potencijal aplikacije.

Ova integracija tehnologije ne samo da olakšava svakodnevne zadatke, već nas polako uvodi u novu eru u kojoj pametni telefoni postaju središte kontrole svih aspekata kućnog okruženja.

S obzirom na sve ove prednosti, tradicionalni daljinski upravljači možda postaju stvar prošlosti, jer digitalne alternative nude ne samo veću praktičnost, već i dodatne funkcionalnosti, poput glasovne kontrole i personalizovanih opcija.

Dok je nekada potraga za daljinskim bila uobičajena scena, danas se sve više oslanjamo na tehnologiju u svom džepu koja pruža brže i efikasnije rješenje.