Megapopularna društvena mreža TikTok, koja je u vlasništvu kineske kompanije ByteDance, najavila je otpuštanje nekoliko stotina uposlenika širom svijeta.

Tiktok otpušta stotine radnika, zamijenit će ih umjetna inteligencija
Foto: Ilustracija | Umjetno moderiranje sadržaja

Platforma društvenih medija TikTok otpušta stotine zaposlenih iz svoje globalne radne snage, uključujući veliki broj osoblja u Maleziji, saopštila je kompanija u petak, dok se fokusira na veću upotrebu umjetne inteligencije u moderiranje sadržaja.

Dva izvora upoznata s tim su ranije rekli Reutersu da je u Maleziji ukinuto više od 700 radnih mjesta. TikTok, u vlasništvu kineskog ByteDancea, kasnije je pojasnio da je pogođeno manje od 500 zaposlenih u zemlji.  

Zaposleni, od kojih je većina bila uključena u operacije moderiranja sadržaja firme, obaviješteni su o otpuštanju putem e-mail adrese kasno u srijedu, rekli su izvori, tražeći anonimnost jer nisu ovlašteni razgovarati s medijima.

U odgovoru na Reutersove upite, TikTok je potvrdio otpuštanja i rekao da se očekuje da će nekoliko stotina zaposlenih biti pogođeno globalno kao dio šireg plana za poboljšanje svojih moderacionih operacija. 

TikTok koristi kombinaciju automatske detekcije i ljudskih moderatora za pregled sadržaja objavljenog na stranici.
ByteDance ima preko 110.000 zaposlenih u više od 200 gradova širom svijeta, navodi se na web stranici kompanije.

Tehnološka firma takođe planira više smanjenja broja zaposlenih sledećeg mjeseca jer želi da konsoliduje neke od svojih regionalnih operacija, rekao je jedan od izvora.

"Uvodimo ove promjene kao dio naših stalnih napora da dodatno ojačamo naš globalni operativni model za moderiranje sadržaja", rekao je glasnogovornik TikTok-a u izjavi.

Kompanija očekuje da će ove godine uložiti 2 milijarde dolara globalno u povjerenje i sigurnost i nastavit će poboljšavati efikasnost, a 80% sadržaja koji krši smjernice sada uklanjaju automatske tehnologije, rekao je portparol.