Kontroverzna "kapsula za samoubistvo" suočava se s pravnim nadzorom i mogućim kaznenim posljedicama u Švicarskoj nakon njene prve upotrebe, zaustavljajući nove primjene i pokrećući širu etičku raspravu.

Velika drama u Švicarskoj zbog kapsule za samoubistvo: "Tajming je bio čista slučajnost"
Foto: Exitinternational.net | Sarco kapsula

Prijave za krajnje kontroverznu "samoubilačku kapsulu", poznatu kao Sarco, zaustavljene su nakon njene prve upotrebe proteklog mjeseca u Švicarskoj, dok švicarske vlasti dovršavaju svoju kriminalističku istragu vezanu za taj događaj. Uređaj je prvi put upotrijebila 64-godišnja Amerikanka 23. septembra, u sjevernoj švicarskoj regiji Schaffhausen, blizu njemačke granice.

The Last Resort, grupa sa sjedištem u Švicarskoj, potvrdila je da je njen predsjednik, Florian Willet, trenutno u istražnom zatvoru. Švicarska policija privela je njega i nekoliko drugih pojedinaca nakon smrti navedene Amerikanke, iako je samo Willet zadržan u pritvoru. Švicarske vlasti su pustile ostale privedene ubrzo nakon incidenta. Exit International, australska podružnica The Last Resorta, također je potvrdila pritvaranje Willeta i istragu.

Švicarski zakoni o potpomognutom samoubistvu jedni su od najmekših u svijetu, dopuštajući pojedincima da si oduzmu život, pod uslovom da to učine bez vanjske pomoći ili sebičnih motiva. Međutim, korištenje Sarca izazvalo je itekako burnu raspravu.

Od 23. septembra, ukupno 371 osoba bila je u procesu podnošenja zahtjeva za korištenje Sarca u Švicarskoj, no postupak njezinog korištenja je obustavljen već nakon prve upotrebe.

Osnivač Exit Internationala, dr. Philip Nitschke, sa sjedištem u Nizozemskoj, rekao je da je uređaj, čiji je razvoj koštao više od milion dolara, stvoren da omogući "mirnu, brzu i dostojanstvenu" smrt, iako ta tvrdnja nije neovisno potvrđena, piše agencija Associated Press.

Na dan smrti žene iz SAD-a, švicarska ministrica zdravstva Elisabeth Baume-Schneider rekla je u švicarskom parlamentu da upotreba Sarca ne bi bila legalna prema trenutnom švicarskom zakonu. Exit International je odgovorio, tvrdeći da njihovi advokati vjeruju da je korištenje uređaja zakonito.

Tek nakon što je Sarco korišten saznalo se da se Baume-Schneider pozabavila tim problemom. Tajming je bio čista slučajnost, a ne naša namjera, rečeno je iz organizacija koje zagovaraju Sarcovu uporabu.