Preliminarni rezultati lokalnih izbora u Tuzli donijeli su određene promjene na političkoj sceni, s nekoliko stranaka koje su ostvarile veći rast podrške, dok su druge zabilježile pad.

Analiziramo rezultate lokalnih izbora u Tuzli: Ko slavi, a ko se suočava s gubitkom povjerenja?
Foto: Ilustracija Tuzlanski.ba | Zabilježene određene promjene

U Tuzli su značajniji rast zabilježile Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP) i Demokratska fronta (DF), dok su Socijal demokrati BiH (SDBiH) doživjeli drastičan pad podrške.

Prema rezultatima, SDP je osvojio 10.748 glasova, što predstavlja 26,37% ukupne podrške. U poređenju s rezultatima iz 2020. godine, kada su osvojili 21,87% glasova, SDP bilježi rast od preko 1.500 glasova, čime je učvrstio svoju poziciju najjače političke stranke u ovom dijelu BiH.

Ovim je SDP obezbijedio dodatna dva mandata u gradskom vijeću za razliku od izbora 2020.

''Ono što je bitno, SDP kao dio bloka stranaka sada ima daleko bolji koalicioni potencijal, tako da ne mora imati više stranaka da bi osigurao većinu u Gradskom vijeću. Dovoljno je 16 mandata, ali prema projekcijama mogu imati 17, 18, pa čak i 19, ovisno o dogovorima političkih subjekata koji će učestvovati'', kazao je Vehid Šehić, politički analitičar za Tuzlanski.ba.

Slijedi Stranka demokratske akcije (SDA) sa 7.054 glasova ili 17,31%, što je također rast u odnosu na 2020. godinu, kada su osvojili 14,98% glasova. 

''SDA je oscilirala između 5.000 i 7.000 birača koji su glasali za nju unazad nekoliko izbornih ciklusa'', dodaje Šehić.

Veliki uspjeh ostvarila je i Demokratska fronta, koja je osvojila 3.560 glasova (8,74%), što je gotovo dvostruko više u odnosu na prošle izbore 2020., kada su dobili 1.926 glasova (4,59%). DF se sada pozicionirao kao treća politička snaga, čime su postigli jedan od najboljih vlastitih rezultata.

Međutim, za razliku od ove tri stranke, Socijaldemokrati BiH (SDBiH) doživjeli su ozbiljan pad. Na ovim izborima, SDBiH je osvojio svega 796 glasova (1,95%), što je drastičan pad u odnosu na 2020. godinu, kada su imali 4.336 glasova (10,34%). 

''Može biti iznenađenje za SD i ostale, ali za mene to nije veliko iznenađenje jer su socijaldemokrati doživjeli unutarstranačke turbulencije i još uvijek se nisu oporavili. Kako će biti u budućnosti, teško je predvidjeti, tako da su za mene rezultati očekivani kada je u pitanju Tuzla'', ističe naš sagovornik.

Tuzlanska alternativa zadržala je sličan nivo podrške kao i na prošlim izborima, osvojivši 2.695 glasova (6,61%), što je blagi pad u odnosu na 2020. godinu kada su imali 2.912 glasova (6,95%).

Naša stranka je zabilježila rast sa 1.779 glasova (4,24%) iz 2020. na 2.487 glasova (6,10%) u 2024. godini. Povećanje za Našu stranku znači i jedan mandat više u Gradskom vijeću u Tuzli.

HDZ BiH je osvojio 1.306 glasova što je manje za oko 300 glasova u odnosu na izbore 2020. godine, ali i ovoga puta su prešli izborni prag od 3%. 

Visoko se pozicionirala Nezavisna lista Sloboda sa 3.464 osvojenih glasova. 

''Moram reći da ovdje postoji jedna nova stranka koja se dosad nije pojavljivala, a to je Nezavisna lista Sloboda, koja je imala svoje posebne motive za učešće na izborima", dodaje Šehić.

Stranka BOSS - Mirnes Ajanović je ostvarila vidljiv rast, osvojivši 1.493 glasova (3,66%) u poređenju s 873 glasova (2,08%) iz 2020. godine, što im je omogućilo jedan mandat.

S druge strane, Pokret demokratske akcije (PDA) zabilježio je blagi pad, s 1.633 glasova (3,89%) iz 2020. na 1.363 glasova (3,34%) u 2024.

Pad je zabilježila i Platforma za progres koja neće imati vijećnika u Gradskom vijeću Tuzla. Platforma za progres ove godine broji tek 725 glasova, a na prošlim izborima je imala skoro tri hiljade glasova što je drastična razlika. 

Iako je Selma Ćatibušić, kandidatkinja Platforme za progres u prošlom mandatu bila jedna od najaktivnijih vijećnica sa desetinama podnesenih inicijativa, građani ovoga puta nisu dali povjerenje ovoj političkoj opciji. 

Vezani članak Novi rezultati CIK-a: Ima li promjena u prognozama za Gradsko vijeće Tuzla?

Ovi izbori potvrdili su dominaciju SDP-a, ali su uz SDA, Demokratsku frontu i Nezavisnu listu Sloboda, Tuzlanska alternativa i Naša stranka postali važni igrači na političkoj sceni.

Kroz jednoipogodišnju priliku Lugavić osvojio povjerenje građana

Zijad Lugavić, kandidat SDP-a na ovim izborima osvojio je više od 30 hiljada glasova čime je nadmašio i rezultate svog prethodnika Jasmina Imamovića

''Meni je bitno da buduća većina ne bude opstrukcija gradonačelniku, ne samo grada Tuzle, nego bilo kojeg grada, i to je jako važno. Tako da možemo očekivati efikasan rad Gradskog vijeća, a samim tim i gradonačelnika, koji vjerovatno neće imati suprotstavljene stavove i poglede na razvoj Tuzle sa novom većinom'', kaže Šehić.

Vezani članak Zijad Lugavić za Tuzlanski.ba: Nisam populista niti političar, ne obećavam ono što ne mogu ispuniti

Šta su najveći uzročnici gubitka povjerenja građana i pada određenih stranaka?

Padajući rezultati nekih političkih stranaka često su rezultat kombinacije faktora koji uključuju gubitak povjerenja birača, nedostatak vidljivosti i komunikacije, te promjene u političkom okruženju.

Loše upravljanje ili neispunjena obećanja mogu ozbiljno uzdrmati povjerenje birača, dok stranke koje ne uspijevaju jasno predstaviti svoje politike i rezultate često gube podršku.

Interni sukobi unutar stranke ili jačanje konkurencije, koja nudi privlačnije politike, također mogu doprinijeti opadanju rezultata. 

Osim toga, prelazak ključnih osoba iz jedne u drugu stranku može povući i birače. Primjer toga u Tuzli vidljiv je na rastu DF-a, a padu SDBiH. 

Demokratska fronta  zabilježila je najveći brojčani porast glasova među svim strankama, s dodatnih 1.634 glasa, što se može pripisati masovnom prelasku članova Socijaldemokratske stranke Bosne i Hercegovine (SDBIH) pod vodstvom Žarka Vujovića.

Ovaj transfer članstva omogućio je DF-u ne samo da poveća svoj broj glasova, već i da osigura jedan vijećnički mandat više u odnosu na prethodne izbore.

S druge strane, SDBIH je doživjela značajan pad, gubeći svoje četiri vijećnika i ne uspijevajući preći izborni prag, čime su praktično nestali s političke scene u Tuzli.

Ovi rezultati jasno pokazuju kako promjene unutar stranačkih struktura mogu utjecati na političku dinamiku i raspodjelu moći.

Svaka izborna trka donosi priliku za promjenu, a rezultati jasno pokazuju da se politička scena može oblikovati na različite načine. Kretanja unutar stranaka, prelazak članova i promjene u biračkim preferencijama donose promjene, iako za određene stranke negativne i iznenađujuće, rezultati su ipak slika njihovog rada. 

''Za mene su rezultati očekivani. Neki mogu biti djelimično zadovoljni, ali niko ne može biti 100% zadovoljan prema projekcijama za koliko su se mandata borili. Građani su na izborima rekli šta misle o sadašnjoj vlasti u Tuzli'', zaključuje Šehić.

U osvrtu na ove lokalne izbore, važno je naglasiti da, iako mnogi ljudi vjeruju da je nemoguće svojim glasom postići stvarne promjene i da su izbori uvijek isti, stvarnost je mnogo složenija.

Prema posljednjim rezultatima, kako kaže naš sagovornik Šehić, vidimo da su ''birači počeli birati, a ne samo glasati po inerciji'', što svakako nosi dozu ohrabrenja i nade. 

''Građani su ipak pokazali ozbiljnost, osim u dva izborna područja, odnosno dvije općine gdje su građani nagradili osobe protiv kojih se vode krivični postupci, a neki se nalaze i u pritvoru. Ovdje se postavlja pitanje morala i odgovornosti nas birača – zašto dajemo povjerenje takvim osobama?'', pita naš sagovornik.

Prognoze za broj mandata u Gradskom vijeću Tuzla već postoje. SDP bi trebao imati 10 mandata, SDA 6, DF tri, Nezavisna lista “Sloboda” tri mandata. Po dva vijećnika imat će Tuzlanska alternativa i Naša stranka, a BOSS, PDA, NiP, HDZ i nacionalne manjine po jedan. 

Naš sagovornik ipak podsjeća i na to da treba sačekati kompletne i zvanične rezultate prije slavlja. 

''Mogu se poništiti izbori na određenim biračkim mjestima, što opet može dovesti do promjena, ne velikih, ali neke stranke mogu izgubiti, a neke dobiti s obzirom na formu koja se primjenjuje kod dodjele mandata, tako da treba biti pažljiv. Ja sam uvijek bio pristalica da kad sudija odsvira kraj utakmice, onda je to kraj utakmice'', zaključuje. 

Ipak, najvažnija lekcija koju treba izvući iz ovih izbora je da u ovoj utakmici ne igraju samo stranke koje će slaviti ili tugovati. Kraj utakmice, odnosno izbora, najvažniji je za građane koji najbolje znaju imaju li razloga za slavlje.