Bilo da idete na putovanje, ili koristite mobilni internet kod kuće, na poslu ili negdje drugo velika pažnja se obraća na njegovu štednju. 

Ova aplikacija troši najviše interneta, a svi je imaju na telefonima
Foto: Ilustracija | Neke od aplikacija crpe više podataka

Svima je poznato da se mobilni internet troši veoma brzo, a za tu su itekako krive aplikacije koje se koriste. 

Iako se ne to ne obraća velika pažnja, svaka riječ, slika i video koji vidite na web pretraživaču vašeg telefona imaju svoj vlastiti otisak podataka, mjeren u megabajtima, kao i radnje kao što su igranje igre ili slanje poruka.  

Općenito gledano, streaming filmova i preuzimanje datoteka ostavljaju veći otisak podataka od običnih poruka ili čitanja vijesti, a samim tim troše i više podataka. Međutim, neke su aplikacije samo efikasnije, dok druge mogu čak iscrpiti vaš podatkovni plan 'zadacima u pozadini' čak i kada se ne koriste. 

Evo koje su to aplikacije koje troše najviše megabajti: 

Na prvom mjestu je YouTube. Aplikacija koja najviše gladuje podataka i troši 193 MB tokom pet minuta uobičajene upotrebe.

Zatim ga slijedi Snapchat koji koristi 101 MB podataka svakih pet minuta, najviše od bilo koje popularne aplikacije za društvene mreže .

Na trećem mjestu je Safari (56 MB na pet minuta), mobilni pretraživač koji koristi najviše podataka.

Također i aplikacija za karte AllTrails koristi najviše podataka (155 MB na pet minuta) od bilo koje popularne aplikacije za putovanja .

U nekim slučajevima moguće je smanjiti upotrebu mobilnih podataka tokom pretraživanja. Neki pretraživači nude način uštede podataka u postavkama koji komprimira tekst i slike prije nego što stignu na vaš telefon.