Foto: Tuzlanski.ba

Tuzlak Eldar Zubčević mladi je glumac nevjerovatne energije. Ovaj 26-godišnjak živi na relaciji Tuzla - Novi Sad - Beograd, u rodnom gradu završio je Akademiju dramskih umjestnosti, na Akademiji u Novom Sadu nedavno je magistrirao, a u Beogradu gradi glumačku karijeru.

Iako ima projekte na kojima radi u Beogradu, u Tuzli je pokrenuo projekat mjuzikla "Kosa", na kojem radi tridesetak mladih ljudi iz svih krajeva BiH te Srbije i Crne Gore. Premijera je bila 9. februara u Narodnom pozorištu Tuzla, a koliki je interes vladao za ovu predstavu najbolje govori činjenica da su neki gledatelji sjedili na podu, piše Faktor.ba.

- Sve je počelo projektom "KultuRevolucija" 2017. godine u okviru kampanje "Budu junak svoje zajednice", koju je organizirala Fondacija tuzlanske zajednice. Aplicirali smo i dobili sredstva za projekat "KulturRevolucija", koji je imao za cilj da stvori uvjete mladim umjetnicima da rade. Iz toga je proizašla "Kosa". Glumci su sa ADU Tuzla, a dolaze iz Viteza, Bijeljine, Cazina, Tuzle... S nama je i moja prijateljica iz Srbije, a redateljica je Dušanka Belada iz Crne Gore - priča Eldar Zubčević za Faktor.ba.

Nakon premijere "Kosa" će ponovo biti izvedana i na TKT Festu 2. aprila, što je, kaže Eldar, velika čast za sve mlade glumce, jer je poziv došao od profesora sa tuzlanske Akademije Vlade Keroševića.

- Iako ja već godinu i po dana praktično živim u Beogradu, velika mi je želja bila da ovdje u Tuzli, uradim nešto, da pokrenem neku promjenu. Da pokažem da se može. U beogradskom pozorištu KPGT trenutno radim na predstavi "Ljubavna priča" po romanu Puriše Đorđevića. U tom pozorištu već sam radio na predstavama "Ričard III" i "Oslobođenje Beograda". Također igrao sam manje uloge u dvije serije u Srbiji "Urgentni centar" i "Sinđelići" - kaže Eldar.

Pored projekata u kojima se bavi glumom i produkcijom Eldar je u Tuzli član udruženja "AkustikUm", koje okuplja mlade muzičare i u sklopu koje djeluje i orkestar "Balsika", dobro poznat u gradu soli i šire zahvaljujući sjajnim izvedbama tradicionalnih pjesama iz cijelog svijeta.

- Na nama je mladima da napravimo nešto. Da sami sebi stvorimo posao, umjesto da čekamo da nam ga neko da. Mi smo ti koji moramo napraviti, pa tek onda da govorimo da li nešto valja ili ne valja. Samo nam to preostaje - zaključuje Eldar Zubčević. (Tuzlanski.ba)