Klizišta i bujične poplave koje su pogodile dijelove Srednjobosanskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona prošle sedmice, izazvale su značajna oštećenja na cestovnoj, ali i stambenoj infrastrukturi na ovim područjima. 

Prije samo nekoliko dana u jablaničkom restoranu služila su se ukusna jela, danas je uništen
Foto: Screenshoot | Restoran 'Komadinovo vrelo' u Donjoj Jablanici

Razorne poplave nakon obilnih padavina pokrenule su odrone kamena, te su uništeni brojni stambeni objekti u Donjoj Jablanici.

Među njima, nalazio se i poznati restoran 'Komadinovo vrelo', u kojem su se do prije samo nekoliko dana služili kulinarski specijaliteti. 

Danas, lokalitet na kojem je restoran postojao izgleda neprepoznatljivo. Velika količina kamenja sručila se na okolne objekte, samim time, život na ovom dijelu Bosne i Hercegovine, trenutno je stao. 

Ovo je pokazatelj da su ljudima osim domova u ovim nemilim događajima uništeni i biznisi od kojih su živjeli, poput ugostiteljskih objekata, plastenika, usjeva, stoke, te uistinu živote moraju započeti od nule. 

Iz Javnog preduzeća Ceste FBiH za Fenu su kazali da je evidencija oštećenja cestovne infrastrukture napravljena na onim dionicama do kojih je moguće fizički pristupiti.

Vezani članak Još se ne zna se kolika je šteta na putevima nakon poplava, a evo koji dijelovi su najkritičniji

Ipak, postoje dijelovi, kao što je magistralni put M17.5 prema Blidinju, gdje to nije moguće, pa Ceste FBiH posjeduje samo video zapise oštećenja zabilježene dronovima.