Ukoliko spadate u grupu ljudi koji za doručak pojedu bananu, trebalo bi da znate da ta praksa nije baš preporučljiva.
Prema mišljenju stručnjaka, banana nije dobar izbor za doručak i može u potpunosti da pokvari vašu naviku zdrave ishrane. Nutricionista doktor Darrel Jofre je rekao da banane imaju dobru reputaciju zbog visokog nivoa kalijuma, vlakana i magnezijuma, ali da nisu dobar izbor za doručak.
Razlog za to je visok nivo šećera - čak 25%. Zahvaljujući kombinaciji s umjerenim nivoom kiselosti, ova namirnica uzrokuje brzo povećanje nivoa šećera koji pada sredinom jutra.
"Banane će brzo povećati nivo šećera, ali ćete se uskoro osjećati gladno i umorno", izjavio je Jofre.
Osim toga, banane nisu dobre ni za održavanje zdravlja digestivnog trakta.
"Unošenje šećera u bilo kojoj formi dovodi do procesa fermentacije, baš kao što je slučaj s pivom i vinom, a nakon toga se u organizmu stvaraju kiselina i alkohol. Na taj način će se zapušiti sistem za varenje", dodao je nutricionista.
Ali to ne znači da treba da se odreknete banana, već samo da treba da ih kombinujete s nekom drugom namirnicom.
"Ako banane ne kombinujete sa zdravim mastima, njene korisne osobine se gube, a nivo šećera i kiseline se povećava", istakao je doktor Jofre.
On preporučuje kombinovanje banana s namirnicama koje će neutralizovati kiselinu i usporiti iskorišćavanje šećera i tako spriječiti brzo povećanje nivoa šećera i njegov nagli pad. Mogu da se koriste puter od kikirikija, začini i bilje.
Ako jedete bananu za doručak, pojedite još nešto kako biste imali dovoljno energije do ručka. (b92.net)