Važno je reagovati: Ovo su simptomi koji ukazuju na urinarnu infekciju kod djece
Foto: Tuzlanski.ba

Urinarne infekcije kod djece su prilično česte, ali obično nisu ozbiljne te se mogu učinkovito liječiti antibioticima. Međutim, ako se ne dijagnosticiraju i ne liječe na vrijeme, mogu dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema, poput problema s bubrezima koji mogu biti opasni po život djeteta.

Ponekad je vrlo teško prepoznati ima li vaše dijete urinarnu infekciju jer simptomi mogu biti nejasni, a mala djeca ne mogu samo tako izraziti kako se osjećaju, prenosi index.hr. Opšti znakovi koji bi mogli ukazivati ​​na to da vaše dijete ima urinarnu infekciju uključuju:

-povišenu temperaturu
-povraćanje
-umor i nedostatak energije
-razdražljivost
-slab apetit
-bol ili osjećaj žarenja prilikom mokrenja
-čestu potrebu za mokrenjem
-namjerno zadržavanje mokraće
-promjene u uobičajenim toaletnim navikama, poput mokrenja u krevet
- bol u stomaku ili donjem dijelu leđa
-mokraću neugodnog mirisa
-krv u mokraći.

Većina urinarnih infekcija kod djece uzrokovana je bakterijama iz probavnog sistema koje ulaze u uretru. Često nema očitog razloga zašto neka djeca lakše razviju infekciju, dok druga ne, objašnjavaju pedijatri. Međutim, neka djeca mogu biti osjetljivija zbog problema s pražnjenjem mokraćnog mjehura, kao što su zatvor koji može uzrokovati oticanje dijela debelog crijeva, što može vršiti pritisak na mjehur i spriječiti njegovo normalno pražnjenje, sindrom disfunkcionalne eliminacije, relativno često stanje u djetinjstvu pri kojem dijete zadržava mokraću iako ima potrebu za mokrenjem, te vezikoureteralni refluks, neuobičajeno stanje u kojem se urin vraća iz mjehura u bubrege.

Većina dječjih infekcija mokraćnog sistema nestaje unutar 24 do 48 sati nakon liječenja antibioticima te neće uzrokovati dugoročne probleme. Kao mjera opreza, bebe mlađe od tri mjeseca i djeca s težim simptomima obično se primaju u bolnicu na nekoliko dana kako bi primili antibiotike izravno u venu (intravenski antibiotici).  (Tuzlanski.ba)