Foto: Tuzlanski.ba

Nova istraživanja pokazuju da fleksibilnost koju podrazumijeva boravak još jedne odrasle sobe u kući, pa makar i samo na nekoliko dana, nudi značajne koristi za majku nakon rođenja djeteta.

Sedmice nakon poroda su ranjiv period za nove majke širom svijeta. Oporavljaju se i fizički i mentalno, nose se sa nedostatkom sna i neprestanom brigom za bebu, a vjerovatno i dojenjem. Pa ipak, nakon što izađe iz bolnice, uglavnom doktora ne vidi idućih mjesec i po dana.

Novo istraživanje ukazuje na nešto što može u mnogome poboljšati zdravlje majki nakon poroda: dajte i drugom roditelju plaćeno odsustvo s posla i fleksibilnost da to vrijeme iskoristi onim danima kada je majci potrebna dodatna podrška, ma makar to bilo i samo nekoliko dana kod kuće.

Istraživači, Maja Rosin-Slater i Petra Person, koje su ekonomistkinje na Stanfordu, proučavale su efekte zakona koji je 2012. godine donesen u Švedskoj a koji omogućava očevima da uzmu i do 30 dana plaćenog odsustva u toku prve godine života djeteta dok je majka i dalje na porodiljskom. U prvih šest mjeseci nakon rođenja djeteta, majke koje su bebu donijele na svijet nakon stupanja na snagu ovog zakona su dobile za 26% manje recepata za ljekove protiv anksioznosti u poređenju sa onim majkama koje su rodile ovog zakona. Takođe je zabilježen pad od 14% u broju hospitalizacija ili posjeta specijalistima te pad od 11% u broju recepata za antibiotike.

„Mnogo smo se fokusirali na ono što možemo uraditi u bolnici neposredno nakon rođenja djeteta, a manje na okruženje majki kod kuće, gdje velika većina žena zapravo provodi vrijeme nakon poroda“, izjavila je Rosin-Slaterova. „Ono što mi tvrdimo jeste da  je važna komponenta tog kućnog okruženja prisustvo oca ili neke druge odrasle osobe.“

Sjedinjene američke države su jedina bogata zemlja koja nema obavezno plaćeno odsustvo. Stopa smrtnosti američkih majki – što uključuje sve smrti izazvane rođenjem djeteta u toku godinu dana nakon samog poroda – se u samo jednoj generaciji povećala za 50%, a sve više se ukazuje na potrebu pomaganja majkama u ovom kritičnom periodu.

Stručnjaci koji nisu bili dio ovog istraživanja su potvrdili da je ova novo istraživanje pokazalo da plaćeno odsustvo može poboljšati njegu i majki i beba.

„U toku tih prvih mjeseci nivo neispavanosti je kao kod ratnih zarobljenika“, kaže Nill Scah, akušer i profesor na Harvardu. „Naročito ako vam je to prvo dijete, vjerovatno ste prestrašeni. Takođe su velike šanse da istovremeno pokušavate da zaradite za život. Ako pogledate u čemu je razlika između Amerike i drugih zemalja koje imaju daleko niže stope smrtnosti majki, riječ je o dostupnosti medicinske njege i socijalne podrške.“

Ono što je učinilo ogromnu razliku u Švedskoj jeste zakon koji je dopustio očevima da uzmu naizmjenično, neplanirane dane plaćenog odsustva. Istraživači koji su koristili obilje administrativnih podataka Švedske, uključujući podatke o rođenjima, zahtjeve za odsustvo i medicinske podatke, su uočili da su očevi često koristili odsustvo onih dana kada su majke tražile medicinsku pomoć. Prisustvo očeva je možda spriječilo potrebu za ozbiljnijom medicinskom njegom, poput omogućavanja majkama da se naspavaju, da djeluju preventivno ili dobiju antibiotike što ranije.

Druga osoba u kući ne mora nužno biti otac – može to biti i rođak ili istopolni partner. Također su dokazane i prednosti podrške baka i djedova.

Ono što zakonodavci treba da nauče, tvrdi Rosin-Slaterova, jeste koliko je značajno ponuditi odsustvo koje nije ograničeno na primarnog roditelja a koje se može iskoristiti neplanski.

I majkama je potrebna njega, ne samo bebama. A zdravlje majke takođe pomaže i bebi. (lolamagazin.com)