U svijetu komunikacije ponekada se i zaboravlja koliko neverbalni jezik može biti moćan. 

Ovo su načini da nekome bez riječi pokažete da vam se sviđa
Foto: Ilustracija | Sreća se krije u malim stvarima

Ponekad mali gestovi i suptilne radnje mogu prenijeti snažnu poruku bez ijedne riječi. Ovakvi načini su idealni za stidljive osobe, koje se pribojavaju iskazati svoja osjećanja. 

Najvažnije je biti autentičan i iskren u svojim namjerama. A evo koji su to načini kojima možete osobi dati do znanja da vam se dopada.

Neverbalni signali

Neverbalni signali često govore više od riječi. Kontakt očima, osmjeh i blagi dodiri mogu mnogo reći o vašim osjećanjima. Kada razgovarate sa osobom koja vam se dopada, održavajte kontakt očima duže nego inače i obratite pažnju na njen izraz lica i govorni jezik.

Pažnja

Slušanje s punom pažnjom pokazuje da vam je stalo. Kada ste prisutni i zainteresovani, to osobi daje do znanja da je cijenite. Pokažite da vam je stalo tako što ćete pažljivo slušati i postavljati pitanja o njihovim interesovanjima, iskustvima i mislima.

Obratite pažnju na detalje

Pamćenje malih detalja o osobi koja vam se dopada može ostaviti dubok utisak. Ako se sjetite nečega što je osoba nekada ranije spomenula, dajte joj to do znanja. Ova vrsta pažnje pokazuje da vam je stalo i da ste zainteresovani za njihove hobije i osjećanja.

Zajednički trenuci

Planirajte aktivnosti koje uključuju oboje. Dijeljenje iskustava može ojačati vašu povezanost i pokazati da želite provoditi vrijeme zajedno. Isplanirajte nešto što druga osoba voli i pokažite da želite raditi stvari koje je čine sretnim.